Negând orice acord cu Iranul pentru a demara după alegerile prezidenţiale americane negocieri bilaterale privind programul nuclear al Teheranului, Barack Obama a reamintit că obiectivul este de a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare, prin intermediul ‘sancţiunilor zdrobitoare’ care, în opinia lui, ‘funcţionează’.
În același timp, Obama a afirmat că în cazul unui atac iranian asupra Israelului Statele Unite vor fi alături de aliatul său, după ce a fost criticat de Mitt Romney în legătură cu deteriorarea relaţiilor cu statul evreu.
‘Voi fi alături de Israel în cazul în care vor fi atacaţi’, a declarat preşedintele în exerciţiu. ‘Israelul este un prieten adevărat. Este cel mai bun aliat al nostru în regiune’, a adăugat el.
Mitt Romney afirmase anterior, cu prilejul dezbaterii pe teme de politică internaţională, desfăşurată la Boca Raton (Florida), că relaţiile americano-israeliene au avut de suferit tensiuni ‘foarte regretabile’ în timpul mandatului preşedintelui Obama.
‘Trebuie să ne sprijinim aliaţii. Consider că tensiunile dintre Israel şi Statele Unite sunt foarte regretabile’, a acuzat candidatul republican, pentru care relaţiile dintre cele două ţări reprezintă o prioritate diplomatică.
‘Cred, de asemenea, că renunţarea la programul nostru de apărare antibalistică din Polonia, în mod în care a fost realizată, este regretabilă’, a mai afirmat Romney.
Polonia îşi exprimase voluntar dorinţa de a găzdui sistemul antirachetă al NATO, fiind un membru important al Alianţei Nord-Atlantice, însă preşedintele Obama a anulat proiectul sub presiunea Rusiei.
Mitt Romney a mai condamnat reacţia preşedintelui în momentul manifestaţiilor şi violenţelor din Iran ce au avut loc după alegerile din 2009.
‘Tăcerea preşedintelui a reprezentat o greşeală enormă. Trebuie să ne apărăm principiile, să ne apărăm aliaţii, să promovăm o armată mai puternică şi o economie mai puternică’, a declarat candidatul republican, care a revenit frecvent asupra temelor economice în cursul dezbaterii.
Sursa: Agerpres