„Sănătate, climă, digital, reforma sistemului multilateral bazat pe reguli: sunt câteva din domeniile cheie în care cred că Europa poate avea iniţiativa şi propune un nou program pozitiv cu Statele Unite”, a pledat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform lalibre.be

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite

„Ştim că nu ne putem întoarce înapoi. Nici în ce priveşte comerţul, nici parteneriatul transatlantic de comerţ şi investiţii (TTIP)”, a susţinut ea într-un discurs în videoconferinţă în faţa ambasadorilor ţărilor membre la Bruxelles.

„Nu putem reveni exact la acelaşi program ca în urmă cu cinci ani. Nu trebuie să cădem în această capcană. Avem nevoie de o nouă abordare. Pentru că lumea s-a schimbat, la fel ca şi Statele Unite şi Europa”, a explicat ea.

„Unele schimbări în priorităţi şi percepţii merg dincolo de un prag politicianist sau al unei singure administraţii. Şi ele nu vor dispărea din cauza unei singure alegeri”, a mai subliniat Ursula von der Leyen.

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite au fost marcate de tensiuni şi înfruntări în timpul mandatului preşedintelui Donald Trump, adversar al multilateralismului.

Preşedinta executivului de la Bruxelles a propus ca noul parteneriat cu Washingtonul să acopere „toate domeniile, de la securitate la durabilitate, de la reglementarea tehnologică la comerţ, de la egalitatea condiţiilor economice mondiale la întărirea instituţiilor mondiale”.

Dar Comisia Europeană cheamă Washingtonul să permită să se taxeze marile companii digitale „ieşite din criză mai rentabile şi cu o cotă de piaţă mai importantă ca oricând”. Majoritatea sunt grupuri americane.

„Este imposibil ca giganţii comerciali să profite enorm de piaţa noastră unică, dar să nu plătească impozite acolo unde ar trebui. Aceasta dăunează acceptării economiei sociale de piaţă şi nu o vom tolera”, a afirmat ea.

Von der Leyen pledează pentru un acord internaţional pe taxarea comerţului digital până la „mijlocul lui 2021”. Altfel, UE va prezenta propria sa propunere.

Comisia Europeană cere de asemenea reguli comune pentru platformele online care au căpătat „o influenţă şi o putere economică uriaşe”. Ea vrea să reformeze legislaţia privind serviciile digitale pentru a permite suprimarea „tuturor conţinuturilor ilegale, protejând în acelaşi timp libertatea de exprimare”.