Opiniile sunt însă împărţite când este vorba de a stabili cine trebuie acuzat între David Cameron şi Bruxelles pentru că este şi mai dificil ca britanicii să fie convinşi să rămână în Uniunea Europeană, dacă se va organiza un referendum în 2017.

David Cameron şi-a luat angajamentul să organizeze în 2017 un referendum asupra menţinerii ţării sale în UE dacă va fi reales anul viitor.

'Cu un pas mai aproape de ieşirea din Europa', scrie Daily Telegraph, marele cotidian conservator.

Daily Mail, eurosceptic, pune degetul pe rană declarând că premierul 'Cameron perdantul este Rooney al Europei', referindu-se la Wayne Rooney, atacantul lui Manchester United şi al Angliei, a cărui echipă naţională a părăsit după faza grupelor Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia.

The Times, al cărui proprietar este Rupert Murdoch, exprimă aceeaşi părere pe prima pagină: 'Marea Britanie aproape de ieşirea din UE'. Ţara se dovedeşte astfel favorizată de soartă într-o 'splendidă izolare', iar David Cameron 'a întărit poziţia Marii Britanii, prin păstrarea unei opoziţii solide', precum şi şansele sale de a câştiga alegerile programate anul viitor.

Cotidianul proeuropean Independent se referă la 'o înfrângere, un dezastru'. 'Această splendidă izolare nu reprezintă calea de a strânge argumente în favoarea UE', subliniază publicaţia amintită.

Guardian (stânga) anunţă la rândul său că 'Marea Brtianie este pe cale de a ieşi din UE' după alegerea lui Juncker, în timp ce Sun, patriotic, scrie: 'Cam, suntem în război cu UE'.

Financial Times subliniază că este vorba despre 'o schimbarea istorică de putere în cadrul UE' şi un 'moment periculos pentru relaţiile Marii Britanii cu Europa'. AGERPRES