Sony a dat startul competiţiei Premiilor Mondiale pentru Fotografie şi în România. Sony invită fotografii profesionişti şi iubitorii de fotografie amatori români să intre în concursul internaţional ce încearcă să descopere noi talente ale artei fotografice.

Competiţia Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie reprezintă unul dintre cele mai mari evenimente din domeniu, adresându-se atât fotografilor profesionişti, cât şi celor amatori. În 2009, competiţia a atras peste 60.000 de concurenţi din 139 de ţări diferite.

Secţiunea dedicată fotografilor profesionişti încorporează 12 categorii, împărţite pe 3 genuri – comercial, artistic şi fotojurnalism/documentar. Câştigătorul va primi mult râvnitul titlu L’Iris D’Or şi 25.000 de dolari, împreună cu echipament fotografic Sony, din gama Alpha de aparate foto DSLR.  Cele 36 de lucrări finaliste ale categoriilor vor fi expuse în galerii internaţionale, ca parte a turului global al Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie, în 2010 şi 2011.

O premieră pentru premiile din 2010, Sony introduce categoria “Documentar” pentru fotografii amatori.  Indiferent dacă subiectul documentarului este o persoană, un loc sau o problemă de actualitate, categoria nou introdusă are ca scop descoperirea unei imagini ce surprinde momentele impresionante ale vieţii obişnuite. Dintre concurenţii celor nouă categorii, numai un fotograf va primi titlul de Fotograful Amator al Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie 2010 şi va intra în posesia marelui premiu de 5.000 de dolari şi echipament fotografic Sony, din gama Alpha de aparate foto DSLR. 

Şi competiţia Campaign Award 2010 se desfăşoară în această perioadă. O categorie specială pentru fotografii amatorii, concursul încearcă să descopere imaginile ce surprind emoţia şi pasiunea pentru fotbal, din punctul de vedere al fanilor – suişurile şi coborâşurile celor mai tensionate momente şi lucrurile extreme de care sunt în stare suporterii pentru a-şi manifesta dragostea pentru echipele lor. Fotograful câştigător va fi desemnat de renumitul fotograf sportiv Delly Carr, iar premiul va consta în două bilete la un meci din Cupa Mondială 2010 din Africa de Sud, o cameră DSLR Sony Alpha şi obiective, plus oportunitatea de a deveni fotograful Sony într-una din campaniile digitale ale companiei.

Competiţia Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie este susţinută de Academia Internaţională de Fotografie. Aceasta numără 100 de fotografi mondiali de top, precum  Elliott Erwitt, Mary-Ellen Mark, Susan Meiselas, Bruce Davidson şi Tom Stoddart; administratori de galerii; reprezentanţi ai agenţiilor foto internaţionale; asociaţii intenaţionale; editori foto; critici şi editori. Comisia de arbitri a competiţiei va număra membrii ai Academiei Internaţionale de Fotografie, urmând a fi anunţată ulterior.

Pentru mai multe informaţii despre premii şi pentru a intra în concurs, accesaţi www.worldphotographyawards.org sau https://www.sony.ro