”Era bancherilor este cea care a ruinat Europa şi Ungaria: ei i-au făcut pe oameni să creadă în ultimii 15-20 de ani că este posibil să se îndatoreze fără consecinţe şi să aibă acces în continuare la credite ieftine”, a explicat şeful guvernului ungar, preluat de Agerpres.

”În ţări precum Polonia sau România, guvernele au pus capăt acestei practici şi au limitat accesul la împrumuturi în devize străine, dar, în Ungaria, liderii au ales să susţină băncile; odată cu schimbarea guvernului (Viktor Orban a fost ales în 2010, punând capăt unei guvernări de stânga – n.r.), noi am avut ocazia de a pune capăt erei bancherilor şi de a-i proteja pe oamenii păcăliţi de practica ce-a făcut ca ei să suporte toate riscurile şi toate pierderile”, a subliniat Orban.

Luarea de poziţie a premierului ungar împotriva bancherilor survine după ce ministrul său de finanţe a prezentat vinerea trecută cifrele bugetului pe 2012 şi măsurile de austeritate pentru a acoperi găuri de circa 2,7 miliarde de euro.

Moneda ungară, forintul, care era deja în scădere săptămâna trecută, a scăzut şi mai mult azi, ajungând la cea mai slabă rată a sa de schimb faţă de euro din acest an.