Şeful guvernului spaniol a făcut această declaraţie în prima sa vizită în regiune după organizarea unui vot simbolic privind independenţa Cataloniei pe care Madridul a încercat să-l împiedice.

'Nu voi permite să fie pusă din nou în discuţie unitatea Spaniei', a afirmat premierul Rajoy în faţa susţinătorilor formaţiunii sale, Partidul Popular (de dreapta), la Barcelona, adăugând că nu va tolera ca locuitorii din regiune să fie constrânşi să aleagă 'între a fi catalani sau a fi spanioli'.

Rajoy, care a afirmat că a vizitat Catalonia de 16 ori de la preluarea mandatului de şef al guvernului la sfârşitul anului 2011, nu s-a mai aflat la Barcelona din luna mai.

În timpul acestor şase luni, relaţiile dintre executivul catalan condus de naţionalistul Artur Mas şi guvernul central, relaţii deja tensionate, s-au deteriorat brusc, primul susţinând dreptul de a organiza un referendum privind autonomia pe care Rajoy l-a respins mereu în numele unităţii Spaniei.

Sâmbătă, în discursul său de aproape o oră, Rajoy a lăudat în special meritele unităţii spaniole, fără a face însă o propunere concretă care ar putea calma spiritele catalanilor ce susţin cu îndârjire independenţa.

El a subliniat că Spania este 'o ţară mare şi puternică' şi că guvernul central a ajutat în mod repetat Catalonia de la începutul crizei economice în 2008, atunci când regiunea avea de suferit din cauza datoriilor, permiţând în special ca furnizorii săi să-şi primească banii şi salariile funcţionarilor să fie plătite.

SURSA: Agerpres