Într-un interviu acordat chiar portalului rus Sputnik News, citat de agenţia Hina, premierul sârb, Tomislav Nikolic, a declarat că 'Muntenegru îşi anulează voluntar independenţa acceptând orice doar pentru a-şi asigura primirea în NATO'. 

Şeful guvernului de la Belgrad a mai menţionat că, prin opţiunea pro NATO, Muntenegru îşi asumă de asemenea riscul de a avea neînţelegeri cu cei care sunt în dezacord cu Alianţa Nord-Atlantică. 

Întrebat de mass-media în legătură cu aceste aprecieri, premierul muntenegrean, Milo Djukanovic, s-a declarat surprins de afirmaţiile omologului său sârb, întrebându-se la rândul său dacă astfel de poziţii ar putea ilustra o nouă abordare a oficialilor sârbi faţă de Muntenegru. 

Dar el a asigurat că nu se va lăsa descurajat de asemenea declaraţii şi că va depune eforturi pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre Podgoriţa şi Belgrad, care încă sunt tensionate, la aproape ani după ce Muntenegru s-a desprins de Serbia. 

În declaraţia acordată presei, premierul Djukanovic a mai promis că, odată cu procesul aderării la NATO, va continua să urmărească şi obiectivul integrării europene şi a descris Muntenegru drept cea mai dezvoltată ţară din aşa-numita regiune a Balcanilor de vest.

SURSA: Agerpres