"Este (…) rolul Franţei să încurajeze voinţa poporului grec de a rămâne în euro şi să o ajute pe deplin, dar, în acelaşi timp, în interiorul unei comunităţi, (să o ajute) să-şi respecte angajamentele, în conformitate cu normele noastre comune", a insistat premierul francez.

Ministrul de finanţe elen, Yanis Varoufakis, urma să-l întâlnească duminică după-amiază, la Paris, pe omologul său francez Michel Sapin.

"Toată lumea înţelege că politicile punitive de austeritate nu mai pot fi, nu mai trebuie să fie un proiect pentru Uniune", a mai spus Valls. "Trebuie să continuăm şi să convingem că tezele noastre, propunerile noastre, cele susţinute de (preşedintele francez) François Hollande, sunt indispensabile pentru ca Europa" să iasă "dintr-un nivel al creşterii foarte slab şi dintr-un şomaj mult prea ridicat", aşa cum se întâmplă în prezent, "pentru ca Europa să-şi recapete suflul", a adăugat Valls.

Grecia are o datorie publică de 315 miliarde de euro, adică echivalentul a aproximativ 170% din produsul său intern brut (PIB). Tocmai ca urmare a faptului că a făcut campanie în favoarea unei renegocieri a acestei datorii, Syriza, partidul stângii radicale al noului premier elen Alexis Tsipras, a reuşit să câştige alegerile legislative.

SURSA: Agerpres