Li Keqiang a declarat că o viteză mai mică sau mai mare de creștere a economiei a fost acceptabilă atâta timp cât crearea de locuri de muncă și a veniturile populației au fost pe un trend favorabil, iar mediul economic era îmbunătățit.

Comentariile premierului chinez au venit după datele publicate, joi, care sugerau că producătorii din China au redus prețurile luna trecută în cea mai rapidă rată din ultimii 6 ani, în timp ce prețurile materiilor prime au scăzut, ca de altfel şi cererea.

Date economice slabe date publicităţii ieri au alimentat, în continuare sentimentul negativ în privinţa încetinirii ritmului de creștere economică a Chinei.

Cifrele sunt de natură să crească așteptările potrivit cărora guvernul de la Beijing va introduce măsuri suplimentare de stimulare.

Li exclus posibilitatea unei scăderi bruşte a economiei țării în timpul discursului său și a spus că politicile guvernamentale au început să intre în vigoare, iar indicatorii economici s-au îmbunătățit în ultimele luni.

Guvernul încearcă să reechilibreze economia țării de la un model bazat pe exporturi și produse ieftine la una alimentată de o mai mare inovație și o cerere internă.

"Fundamentele stabile nu s-au schimbat", a spus prim-ministrul Chinei. "Suntem pe deplin capabili să gestionăm cazul în care există semne că economia alunecă dincolo de un interval rezonabil. China nu va vedea o cădere dură a economiei."

Creşterea de 7 procente în prima jumătate a anului a alimentat preocupările din întreaga lume cu privire la încetinirea economică a Chinei, dar Li a spus oportunitățile depășesc încă orice provocări.”