Premierul Florin Cîțu, decizie greu de înțeles: L-a numit pe Marian Murguleț în funcția de secretar de stat doar pentru a-l da afară.

Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman, de la USR PLUS, a preferat să se țină în afara scandalului, spunând că nu este problema lui.

Premierul Florin Cîțu, decizie greu de înțeles. Marian Murguleț a fluierat în biserică

Premierul Florin Cîțu a semnat miercuri o decizie de eliberare din funcția de secretar de stat la Ministerul Digitalizării a lui Marian Murguleț, la nici o zi de când îl numise pe această poziție.

Decizia publicată miercuri seara în Monitorul oficial nu prezintă motivele acestei schimbări.

Ministerul Digitalizării este condus de Ciprian Teleman (USR-PLUS), dar acesta a declarat deja că funcția de secretar de stat pe care o ocupa Marian Murguleț este a celor de la PNL.

Decizia eliberării lui Marian Murguleț din funcția de secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de Ciprian Teleman, a fost semnată și publicată miercuri, 23 iunie, în Monitorul Oficial, la nici o zi după ce premierul Cîțu semnase numirea sa în această poziție.

”Decizia este a premierului”

„Decizia este a premierului, iar postul de Secretar de stat este al PNL. Cu privire la SNR (n.a Societatea Națională de Radiocomunicații), eu mă uit la oportunități și amenințări. Atât SNR cât și CNPR (n.a Compania națională Poșta Română) trebuie să fie profitabile.

De la începutul mandatului, la SNR, n-am văzut o viziune care să ia în considerare digitalizarea, având în vedere că principalii clienți Radio România și TVR vor vira încet, încet spre digital, lăsând SNR în offside.

E nevoie de o echipă de management cu mintea cu 10 ani înainte. Ca în aviație, pilotul este cu 10 mile în fața avionului. Cu privire la votul din CA, e bine ca orice decizie să fie fundamentată juridic în așa fel încât să nu expună statul.”, a declara Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării, potrivit hotnews.ro.

A fost numit și de Dăncilă

În ianuarie 2021, la scurt timp după numirea ca premier, Florin Cîțu a eliberat din funcții mai mulți consilieri și secretari de stat care făcuseră parte din echipa fostului premier liberal Ludovic Orban.

Printre aceștia s-a numărat și Marian Murguleț, numai că acesta ocupa funcția de CIO în Guvern din iulie 2019, numit în Guvernul PSD, condus de Viorica Dăncilă.

Anterior acesta lucrase în mediul privat la S&T România și Siveco.

Același Guvern Dăncilă l-a numit pe Murguleț membru în Consiliul de Administrație al Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR), furnizorul posturilor publice de radio și TV. Guvernul PNL condus de Ludovic Orban l-a numit președinte în CA-ul SNR.

Nu ar fi avut acordul BEx al PNL

În luna mai din acest an, Marian Murguleț, care potrivit propriilor declarații nu este membru în vreun partid politic, s-a remarcat prin refuzul schimbării fără concurs a conducerii directorului general al SNR, Eugen Brad, un inginer cu peste 20 de ani experiență în această companie cu liberalul Dragoș Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) în perioada ianuarie 2020 – aprilie 2021 și vicepreședinte PNL Sector 1.

Surse din PNL au declarat pentru News.ro că, spre deosebire ce ceilalţi secretari de stat, Marian Murguleţ a fost numit fără acordul BEx PNL, în condiţiile în care toţi ceilalţi secretari de stat au avut un vot în BEx şi o verificare prealabilă.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, prezent în studioul Antena 3, a precizat că Murguleţ ar fi „fluierat în biserică pe axa Cîţu-Iohannis”, explicând ulterior că preşedintele Iohannis nu a fost de acord cu numirea.

Sursa foto: Guvernul României, Facebook