Premierul Florin Cîțu a transmis felicitări la Chișinău. Șeful Guvernului este bucuros de parcursul pro-euopean pe care l-au ales moldovenii, în marea lor majoritate.

Lupta în alegeri s-a dat din nou între pro-europeni și pro-ruși, dar cei din urmă nu au mai reușit de această dată să obțină încrederea populației.

Premierul Florin Cîțu a transmis felicitări la Chișinău. Destinatara, Maia Sandu

Premierul Florin Cîţu îi felicită pe cetăţenii Republicii Moldova pentru „parcursul pro-european pe care vor merge”, după rezultatele alegerilor parlamentare anticipate.

„Am felicitat-o astăzi pe Maia Sandu, pentru rezultatul istoric pe care Republica Moldova l-a obţinut la alegerile anticipate. Îi felicit pe cetăţenii Republicii Moldova pentru parcursul pro-european pe care vor merge. Îi asigur că România este alături de ei în acest proces de reformă”, a scris Florin Cîţu, luni, pe pagina sa de Facebook.

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,58% dintre secţiile de votare.

Peste 3,2 milioane de moldoveni cu drept de vot au fost așteptați duminică la urne pentru a-și desemna reprezentanții în viitorul parlament de la Chișinău.

PAS obține 63 de mandate din 101

Din nou, lupta în alegeri s-a dat între pro-europeni și pro-ruși. La capătul unei campanii tensionate, în care lupta anticorupție, sărăcia și amenințările cu dezintegrarea statului au fost leitmotivele dezbaterilor, alegătorii de peste Prut au ales direcția în care va merge Republica Moldova.

Astfel, PAS a obținut majoritate absolută, cu 52,37 % din sufragii, după ce au fost procesate peste 99 % din procesele-verbale transmise de secțiile de vot.

Opoziția din BECS are 27,48 % din voturi, în timp Partidul Șor a scăzut la 5,80.

La acest scor, PAS ar obține 63 de mandate din cele 101 ale Parlamentului.

În diaspora, succesul partidului Maiei Sandu este covârșitor: 85,9 %. Au fost procesate datele din 88 % din secțiile de vot.

Pe următorul loc se clasează Partidul lui Renato Usatîi, la egalitate cu PP DA (Partidul Platforma Demnitate și Adevăr), și apoi Blocul Socialiștilor și Comuniștilor (BECS), toate având sub 3 procente.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin.