Mama lui Wen a fost o simplă învăţătoare în nordul Chinei, iar tatăl său a crescut porci în perioada campaniilor maoiste de muncă forţată la ţară, reaminteşte publicaţia americană. În vârstă de 90 de ani, mama premierului "nu numai că a ieşit din sărăcie, dar a devenit în mod incontestabil bogată", scrie New York Times, făcând referire mai ales la o investiţie de 120 de milioane de dolari făcută în numele său cu cinci ani în urmă într-o societate chineză de servicii financiare.

"De multe ori, numele apropiaţilor premierului se ascund în spatele mai multor paravane şi vectori de investiţii care implică prieteni, colegi şi asociaţi", iar familia sa are interese în bănci, staţiuni turistice, companii de telecomunicaţii, proiecte de infrastructură şi în comerţul cu bijuterii, recurgând uneori la societăţi off-shore, în multe dintre aceste investiţii puternice societăţi de stat chineze jucând un rol preponderent, adaugă NYT.

Soţia premierului, Zhang Beili, pe care publicaţia americană o numeşte "regina diamantelor", a făcut avere din pietrele preţioase, un sector controlat strict de statul chinez. Unicul lor fiu, Wen Yunsong, a cunoscut o reuşită fulminantă după ce a revândut societatea sa din domeniul tehnologiei familiei unui magnat din Hong Kong şi a creat o societate de investiţii devenită una dintre cele mai importante din China.

Anul trecut în luna iunie, agenţia financiară Bloomberg a publicat o anchetă, cenzurată în China, despre bunurile familiei vice-preşedintelui Xi Jinping, viitorul preşedinte chinez care trebuie să preia luna viitoare conducerea partidului comunist. Potrivit Bloomberg, apropiaţii săi au acumulat o avere de mai multe sute de milioane de dolari.

Marea majoritate a populaţiei chineze trăieşte cu convingerea că nomenclatura comunistă trăieşte în lux şi beneficiază de numeroase privilegii într-o impunitate totală.

În urma acestor dezvăluiri, accesul la ediţia electronică a ziarului New York Times a fost blocat în China, atât pentru ediţia în limba chineză, cât şi pentru cea în limba engleză.
Sursa: Agerpres