Potrivit sursei citate, şeful guvernului britanic doreşte să realizeze trei lucruri. În primul rând, să arate că guvernul său se ocupă de această problema mai bine decât au făcut-o laburiştii. În al doilea rând, să scoată în evidenţă măsurile luate de guvernul său, şi anume, înăsprirea condiţiilor pentru accesul imigranţilor la beneficii sociale şi serviciile publice. În al treilea rând, să explice modul în care el va ţine sub control situaţia, făcând din acest subiect o parte a renegocierii cu Uniunea Europeană. Cameron vrea să se asigure că libertatea de circulaţie se aplică numai muncitorilor şi celor care se pot întreţine singuri.

În cadrul guvernului britanic există îndeosebi două temeri despre sfârşitul restricţiilor privind muncitorii români şi bulgari. Membrii executivului se tem că, în primele luni, numărul acestora va fi foarte mare, în condiţiile în care românii şi bulgarii care se află deja în Marea Britanie, şi care nu sunt în totalitate siguri de statutul lor ca imigranţi, îşi vor clarifica situaţia. A doua temere se referă la numărul de romi care vor veni în regat. Există o mare îngrijorare că prezenţa acestora ar putea provoca tensiuni comunitare şi au avut loc deja discuţii cu privire la modul de a preveni apariţia taberelor de romi.

Partidul pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP), a lui Nigel Farage, este convins că românii şi bulgarii vor veni în număr mare şi că îngrijorarea populaţiei cu privire la acest lucru va ajuta formaţiunea sa să câştige alegerile europene de anul viitor. La rândul lor, miniştrii din guvern sunt de părere că, dat fiind faptul că Marea Britanie este una dintre ultimele ţări care vor renunţa la restricţii, numărul imigranţilor va fi relativ limitat.

Rămâne însă de văzut cine are dreptate în legătură cu această chestiune, notează The Spectator.
Sursa: Agerpres