Germania nu are un salariu minim generalizat, însă partenerii sociali au posibilitatea de a-l stabili de la regiune la regiune şi de la sector la sector: acesta este cazul deja pentru BTP, personalul de îngrijire sau zugravi.

‘Trebuie să lăsăm o comisie compusă din parteneri sociali să fixeze salarii minime în regiunile şi sectoarele unde nu există convenţii colective’, a declarat şefa Cancelariei de la Berlin pentru DPA.

Angela Merkel îşi exprimă astfel un punct de vedere opus faţă de cel al unor membri ai partidului său, creştin-democraţii (CDU), care pledează pentru un salariu minim generalizat şi intenţionează să prezinte un proiect de moţiune în acest sens cu ocazia viitorului congres federal al Uniunii Creştin-Democrate, programat între 13 şi 15 noiembrie la Leipzig.

Potrivit acestui proiect, nu factorii politici ar urma să fixeze pragul acestui salariu minim, ci patronatele şi sindicatele, în conformitate cu tradiţia germană în care acordurile salariale sunt încheiate între aceşti doi actori, organizaţi pe ramuri de activitate.