Premieră în SUA. Au testat pentru prima dată cu succes o rachetă hipersonică

Este vorba despre un bombardier supersonic „B-52 Stratofortress”, fabricat de Boeing. Acesta a reuşit să lanseze cu succes o rachetă hipersonică „AGM-183 ARRW” , concepută să atingă o viteză mai mare de 24.695 km pe oră.

Armata americană subliniază că propulsorul ARRW s-a aprins după separarea de avion şi a ars o durată stabilită dinainte, conferind rachetei o viteză de cinci ori mai mari decât viteza sunetului

SUA sunt angajate într-o cursă cu Rusia şi China

În acest context, locotenent-colonelul Michael Jungquist, care conduce unul dintre programele de dezvoltare a unor astfel de arme, a subliniat că este prima data când SUA testează cu succes o rachetă hipersonică, conform informațiilor transmise de efe.com

„Echipa noastră foarte calificată a făcut istorie cu aceasta primă armă hipersonică lansată din aer. Facem tot ce putem pentru a pregăti această armă revoluţionară pentru câmpul de luptă cât mai curând posibil”, a subliniat Jungquist.

Trebuie menționat că SUA sunt angajate la ora actuală într-o cursă cu Rusia şi China în ceea ce priveşte dezvoltarea armelor hipersonice, ale căror viteză şi manevrabilitate le fac dificil de urmărit şi de interceptat.

Rusia a lansat rachete hipersonice împotriva unor ţinte în Ucraina în cursul invaziei sale

Rusia a lansat rachete hipersonice împotriva unor ţinte în Ucraina în cursul invaziei sale declanşate la 24 februarie. Australia, SUA şi Marea Britanie au anunţat în aprilie că vor coopera pentru dezvoltarea armelor hipersonice, lucru care a fost receptat cu îngrijorare de China.

Washingtonul anunţase încă în octombrie 2021 că încearcă dezvoltarea tehnologiei hipersonice pentru a contracara progresul Chinei în acest domeniu, pe fondul unor informaţii că Beijingul a testat deja astfel de rachete.

Potrivit publicaţiei Financial Times, China a testat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară în august anul trecut. Ulterior, Beijingul a negat că ar fi testat o astfel de rachetă cu capacitate nucleară, asigurând că au fost „teste de rutină” pentru a verifica tehnologiile de reutilizare aerospaţială.

O armă hipersonică este clasificată ca orice altă rachetă care călătorește cu ce de cinci ori mai rapede decât viteza sunetului sau 5 Mach (aproximativ 3.836 mile pe oră), ceea ce înseamnă că poate călători cu aproximativ o milă pe secundă. Mai mult, acestea pot schimba direcția în timpul zborului, făcându-le o armă strategică formidabilă și aproape imposibil de interceptat, spre deosebire de rachetele convenționale.