Aceste dispozitive permit producătorilor agricoli să evalueze rapid situația din teren pentru a aplica tratamentele adecvate și pentru a reduce pagubele cauzate de boli sau dăunători, se arată într-un comunicat Falcon.

“Dorim să revoluționăm cu adevărat domeniul agriculturii în următorii ani prin intermediul dronelor specializate. Avem încredere că fermierii români vor sesiza oportunitatea pe care le-o oferă utilizarea dronelor și a soluțiilor asociate astfel încât, peste 5 ani, am putea discuta despre o rată de adopție de cel puțin 25% la nivelul marilor ferme și cooperative agricole. De altfel, toate organizațiile implicate în cercetări agricole, precum universitățile și institutele, companiile de inputuri (semințe, îngrășăminte, tratamente) sau cele implicate în prelucrarea și procesarea materiilor prime își pot îmbunătăți semnificativ activitatea cu ajutorul dronelor”, menționează Luiza Androne, Brand Manager la Falcon Electronics.

Utilizarea dronelor au ajutat fermierii să câștige anual 69 de euro la fiecare hectar cultivat cu grâu și 107 euro la fiecare hectar cultivat cu rapiță, potrivit unui studiu făcut în Franţa.

Parrot Bluegrass, cel mai nou produs din gama de drone profesionale dedicate agriculturii, are o cameră frontală, un senzor multispectral Parrot Sequoia și GPS încorporat. Camera frontală ajută fermierii să monitorizeze vizual culturile, iar senzorul Parrot Sequoia îi ajută să detecteze orice problemă privind starea acestora. Parrot Bluegrass a fost proiectată în special pentru a survola plantațiile de pe terenuri deluroase (livezi, vii, alte culturi în pantă), având o acoperire de până la 30 de hectare, la un zbor cu altitudinea de 70 de metri și o autonomie de 25 de minute.

Parrot Disco-PRO AG, unul dintre primele modele de drone dedicate agriculturii lansate de Parrot, beneficiază,  de asemenea, de o cameră frontală, senzor multispectral Parrot Sequoia și GPS încorporat. Parrot Disco-PRO AG poate acoperi până la 80 de hectare, la o altitudine de 120 m și are o autonomie de până la 30 de minute. Drona este proiectată pentru a survola și analiza culturile agricole vaste de la câmpie (grâu, porumb, rapiță etc).

Achiziția unei drone profesionale pentru agricultură se poate realiza și accesând fonduri europene sau prin programul Start-up Nation.