Preluarea Monte dei Paschi de UniCredit, abandonată! Eforturile de a ajunge la un acord au eșuat

Amintim că UniCredit a anunţat în luna iulie în mod oficial că a demarat discuţiile pentru preluarea Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume, potrivit reuters.com

După ce a salvat de la faliment MPS în 2017, în schimbul a 5,4 miliarde de euro, Trezoreria italiană a promis că îşi va reduce participaţia de 64% până la jumătatea anului 2022, cel mai târziu.

Ar fi fost prima operaţiune majoră de fuziuni şi achiziţii demarată de noul director general de la UniCredit

Preluarea MPS ar fi fost prima operaţiune majoră de fuziuni şi achiziţii demarată de noul director general de la UniCredit, Andrea Orcel, care a preluat postul de CEO în data de 15 aprilie.

Roma a decis că nu va putea îndeplini cerinţele UniCredit privind un pachet de recapitalizare de peste şapte miliarde de euro, deoarece astfel acordul ar fi „prea punitiv” pentru plătitorii italieni de taxe, susţine una din surse.

Divergenţele privind nivelul şi costurile reducerilor de locuri de muncă la Monte dei Paschi, precum şi problema de contabilitate privind modul în care UniCredit calculează valoarea ajustărilor la datoriile MPS, s-au dovedit a fi elementele care blochează finalizarea tranzacţiei, explică sursa.

Potrivit sursei menționate, părţile au ajuns la concluzia că este imposibil să ajungă la un acord pe baza condiţiilor stabilite în iulie. Orcell a pus condiţia ca preluarea Monte Paschi să nu afecteze rezervele de capital ale UniCredit şi în plus ca banca pe care o conduce să fie protejată de riscurile legale şi alte riscuri potenţiale de credit care au legătură cu Monte Paschi.

Trebuie menționat că UniCredit şi Trezoreria italiană nu au dorit să comenteze informaţia publicată de Reuters.

Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi

UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În România, Grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.