Ar putea urma un cutremur bancar fără precedent! Adevărata problemă o constituie un eventual val de insolvențe, după ce statele își vor reduce sau opri schemele de ajutor pentru firme și cetățeni, scrie reuters.com

În acest context, oficialii europeni sunt îngrijorați că problemele băncilor abia au început, pe măsură ce tot mai multe credite vor rămâne nerambursate.

Ar putea urma un cutremur bancar fără precedent

Aceștia sunt avertizați că există „o suferință corporativă la scară largă”, iar optimismul băncilor se bazează pe credința că guvernele îi vor ajuta pe împrumutați să își plătească creditele, conform unui raport prezentat miniștrilor de finanțe din Zona Euro.

Este demn de menționat că fără acesta, un sfert dintre firmele din UE ar fi avut probleme financiare la finalul anului trecut, când suma creditelor suspendate de la plată în UE a ajuns la 587 de miliarde de euro, iar alte 289 de miliarde de euro au fost acordate sub forma unor credite cu garanție guvernamentală, conform sursei menționate.

Pentru ca firmele să poată împrumuta bani de la bănci, Franța, Italia și Spania au emis garanții de stat de miliarde de euro. În acest timp, Germania a preferat să le dea credite nerambursabile.

Comisarul pentru Economie avertizează

„Trebuie să evităm o creștere prea rapidă a numărului firmelor care intră în insolvență”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul pentru Economie, după întâlnirea de luni a miniștrilor de Finanțe.

Totuși, situația cea mai îngrijorătoare este în Regatul Unit, unde o cincime din credite au fost suspendate la plată anul trecut, subliniază sursa menționată.

Țările bogate, precum Germania, sunt reticente în fața unei soluții de solidaritate europeană, pentru că știu că de asta ar profita mai degrabă economii mai vulnerabile, precum cea italiană sau greacă.

Eforturile depuse de BCE pentru a înființa o bancă care să preia creditele neperformante au făcut slabe progrese.

Totuși, președintele ING se declară optimist, dar nu oferă o explicație.

„Va fi lumină la capătul tunelului, problema este că nu știm unde se termină tunelul”, a declarat Steven van Rijswijk pentru sursa menționată.

Sursă foto: Dreamstime