Cosmin Marinescu, consilierul prezidențial pe probleme economice și sociale declară că, în contextul în care PSD a îndatorat România cu aproape „2,4 miliarde lei pentru fiecare lună de guvernare, fără a construi vreo autostradă sau vreun spital”, este esențial să se înțeleagă că deficitele bugetare înseamnă creșterea datoriei publice şi, mai devreme sau mai târziu, noi taxe și impozite.

„Situația actuală nu este deloc de invidiat, însă dezechilibrele pot fi treptat corectate. Din păcate, avertismentele repetate privind calitatea politicilor economice ale guvernului PSD s-au adeverit, prin sarabanda deficitelor cu care Romania se confruntă în prezent. Suntem singura țară din Uniunea Europeană în care spirala deficitelor s-a intensificat sistematic, în ultimii ani. Deficitul bugetar și deficitul de cont curent, alimentat de un deficit comercial în continuă creștere, sunt cele mai evidente semne că PSD a pus România pe o direcție greșită și din punct de vedere economic.”

Fondurile europene, marele pariu al Guvernului PNL

Acesta a mai spus că, pentru anul 2020, politicile economice trebuie reorientate pe susținerea investițiilor, iar fondurile europene pot fi soluția pentru rezolvarea unor probleme concrete, scrie Hotnews.ro.

„Fondurile europene ar trebui să reprezinte un instrument autentic, strategic, de modernizare a infrastructurii și a sistemului administrativ. Componenta de fonduri europene a bugetului este pariul anului 2020, pe care Guvernul trebuie să îl câștige.”

Schimbarea de direcție se va face treptat

Cosmin Marinescu explică faptul că efectele guvernării PSD nu pot fi înlăturate imediat, „în unghiuri ascuțite”, iar Guvernul Orban are în vedere acest aspect.

„Ceea ce trebuie însă să se înțeleagă este că efectele nefaste ale guvernării PSD nu pot fi înlăturate ca și când am șterge cu buretele greșeli elementare de logică economică scrise pe o tablă. Direcțiile în care o societate evoluează nu se schimbă în unghiuri ascuțite, iar guvernarea unei țări trebuie să țină cont de aceasta, de legislația existentă și de așteptările oamenilor. În acest sens, în contextul actual, schimbarea de optică și de guvernare vor aduce cu sine și schimbarea de direcție economică. Dar traseul va fi asemeni modului în care un vapor de mare tonaj își schimbă direcția: deși cârma este rotită cu repeziciune, schimbarea de direcție se face mai lent, în unghiuri și pe spații largi, după un anumit timp de la rotirea completă a cârmii.”