Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a lansat acest avertisment. Acesta se bazează pe un indicator care măsoară dobânzile titlurilor de stat, scrie profit.ro. Croitoru spune că evoluția acestor randamente s-a inversat, piața cerând astfel dobânzi mai mari pentru titlurile de stat pe termen scurt decât pentru cele pe termen lung și acest lucru nu este firesc. Până în prezent, când a apărut o astfel de situație, a urmat după și recesiunea, la cel mult 22 de luni.

Deficitul bugetar după primele 9 luni este de 2,62% din PIB și dacă va crește în același ritm, vom depăși ținta impusă de Uniunea Europeană și vom ajunge chiar la 4% din PIB.

De asemenea, ponderea cheltuielilor fixe, cele care nu pot fi reduse prea ușor, este foarte mare. Cheltuielile statului cu pensiile, salariile bugetarilor și dobânzile pentru împrumuturi ajung la 74% din venituri.

În cazul în care apare o criză, Guvernul nu va putea să ajute economia prin reduceri de taxe și ar putea fi nevoit chiar să le majoreze, ceea ce ar îngropa afacerile și adânci mai mult criza.