”Hotărârile adoptate astăzi de Guvern clarifică statutul pe care îl vor avea în campania electorală persoanele care ocupă funcţiile publice de prefect şi subprefect şi au ales să candideze la alegerile locale. Guvernul este consecvent deciziei asumate de a despărţi palierul administrativ de cel politic, în campania electorală”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Astfel, îşi încetează exercitarea mandatului nouă prefecţi şi şase subprefecţi. În Capitală, a fost numită, prin aplicarea principiului mobilităţii din funcţia publică de subprefect al municipiului Bucureşti, Cristina-Ecaterina Coruţ. Aceasta este licenţiată în drept, are studii postuniversitare în drept şi administraţie, a absolvit Programul de formare specializată destinat înalţilor funcţionari publici.
Încetează exercitarea, cu caracter temporar, a funcţiei de subprefect al judeţului Alba de către Raul Sebastian Tudoraşcu, dar şi a celei de prefect al municipiului Bucureşti de către Mihai-Cristian Atănăsoaiei. De asemenea, încetează raportul de serviciu al prefectului judeţului Bacău, Constantin Scripăţ, acesta fiind înlocuit, temporar, de Tudoriţa Lungu, licenţiată în finanţe contabilitate, în prezent director executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii Bacău.
Şi la Bihor subprefectul Marina Adelina Coste îşi încetează mandatul şi va fi înlocuită cu Dacian Sorin Buhaş, director executiv al Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Bihor. La Sibiu, prefectul Horaţiu-Dumitru Răcuciu va fi înlocuit de Rareş Macrea, care a exercitat temporar, în perioada 2009-2011, funcţia de subprefect al judeţului, iar în Satu Mare noul prefect va fi Cristian Iosif Sasu, în prezent inspector-şef la Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare, în locul lui Radu-Octavian Giurca.

O schimbare de prefecţi are loc şi la Prahova, unde Adrian Florin Dobre este înlocuit cu Adrian Semcu, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova în perioada 2008-2012 şi deputat în perioada 2003-2008, dar şi la Mureş, unde Emil-Marius Paşcan îi lasă locul lui Valentin-Constantin Bretfelean, licenţiat în ştiinţe juridice, absolvent de cursuri de master în domeniul afacerilor europene. Şi prefectul de la Giurgiu, Robert Ioan Cristori, a decis să intre în cursa electorală şi renunţă la mandat în favoarea lui Lucian Dumitru, care a fost promovat din funcţia publică de subprefect al acestui judeţ, acesta fiind înlocuit cu Teodora Camelia Toma, în prezent consilier superior la APIA Giurgiu.
În Vrancea, prefectul Sorin Hornea este înlocuit cu subprefectul Mircea Dragoş Valentin, fost prefect al judeţului Vrancea în perioada 2007-2009, iar atribuţiile acestuia revin Elizei Botezatu, în prezent inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea. În Vâlcea încetează mandatul subprefectului Ioan Filip, iar în Teleorman, cel al prefectului Teodor Niţulescu.