Certificatul propus de Comisia Europeană ar fi trebuit să faciliteze libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Premierul Florin Cîţu, a declarat luni că în România nu se va aplica certificatul verde. Astfel, românii vor putea merge în vacanţă fără acest document.

Românii vor putea călătorii fără certificatul verde

Întrebat dacă certificatul verde despre care se vorbeşte la nivel european se va aplica şi în România, premierul a spus:
“Nu. În niciun caz. În România nu se va aplica certificatul verde, românii vor merge în vacanţă fără. De aceea avem acest comitet interministerial, pentru a ne asigura că sunt reguli pe care le vor respecta, dar fără certificat verde”.

Florin Cîţu a menţionat că speră că de la 1 iunie să se poată lua în ţara noastră cât mai multe măsuri de relaxare.

“Începe sezonul de vară. Aş vrea să avem o vacanţă mult mai bună ca anul trecut şi mai sigură şi ne vom asigura  prin măsurile pe care le vom lua şi pe care sunt sigur că şi cei care sunt în industria turismului, în special, le vor respecta anul acesta”, a afirmat el.

Comisia Europeană a propus crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Florin Cîțu: Revenim la normal de la 1 iunie

”Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate în România.

Luna aprilie și luna mai vor fi foarte importante, pentru că la finalul lui mai vom avea în cel mai pesimist scenariu 5 milioane de persoane vaccinate, iar în cel mai optimist, 6,3 milioane de persoane, adică 35% din persoanele adulte.

Fac apel la toți factorii politici să meargă să facă campanie cu privire la cpmapnia de vaccinare. Este nevoie și de o implicare a bisericii, mai ales în mediul rural.

Așa cum arată astăzi lucrurile, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 miliaone de români la sfârșitul lunii iulie, ceea ce clar arată o redeschidere a economiei, vorbim de 70% din persoanele adulte.

Trebuie deci să ne programăm și să mergem să ne vaccinăm. Din păcate, numărul persoanelor care se înregistrează pentru vaccinare este în scădere, de aceea este nevoie de implicare tuturor.”, a declarat Florin Cîțu.

Sursa foto: Pexels.com