Acţiunile băncilor elene înregistrau luni declinuri semnificative la Bursa de la Atena, depăşind limita minimă de variaţie permisă într-o zi, în timp ce indicele principal ASE a scăzut cu 22%, la 622,6 puncte, ajungând la cel mai redus nivel din 2007, transmit AP şi Bloomberg. Titlurile Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha Bank şi Eurobank înregistrau astăzi dimineaţă un recul în jur de 30%, nivelul maxim permis de Bursa din Grecia. "Situaţia pieţei bursiere elene se va înrăutăţi semnificativ înainte să arate semne de redresare. Există probleme critice care trebuie rezolvate", a apreciat analistul Luca Paolini, de la Pictet Asset Management, în Londra. Traderii din Grecia pot achiziţiona acţiuni, bonduri şi derivate financiare doar cu fonduri transferate din străinătate, cu numerar. Restricţiile nu se aplică investitorilor străini care au fost activi pe piaţă înainte de închiderea bursei, în 29 iunie.

Bursa de Valori de la Atena a fost redeschisă astăzi, după cinci săptămâni în care activitatea a fost suspendată. A fost cea mai îndelungată perioadă din anii '70 în care activitatea pieţei bursiere a fost oprită. Tranzacţiile cu acţiuni au fost oprite începând cu data de 29 iunie, când Guvernul elen a închis băncile şi a impus restricţii asupra mişcărilor de capital, în contextul retragerilor masive de fonduri din bănci de către deponenţii îngrijoraţi de întreruperea discuţiilor dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali.

Băncile greceşti şi-au redeschis porţile pe 20 iulie, dar au rămas în vigoare, cu unele relaxări, restricţiile asupra mişcărilor de capital. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase de la bancomat este fixată la 420 de euro pe săptămână, în loc de 60 de euro pe zi cum a fost stabilit iniţial, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.

Creditorii eleni depind de fondurile oferite de Banca Centrală a Greciei, cu aprobarea BCE, pentru a putea rămâne pe linia de plutire pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele săptămâni. Recent, agenţia de evaluare financiară Moody's estima că, indiferent dacă autorităţile de la Atena vor ajunge sau nu la un acord cu creditorii internaţionali, băncile greceşti vor avea nevoie de recapitalizare, iar Banca Centrală Europeană va continua să joace un rol important în calitate de creditor şi furnizor de lichiditate. Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Sursa: AGERPRES