Warren Edward Buffett s-a născut pe 30 august 1930. La numai șase ani, Buffett a achiziționat 6 pachete de Coca-Cola din magazinul alimentar al bunicului său pentru douăzeci și cinci de cenți și le-a revândut pe fiecare în parte realizând un profit de cinci cenți. În timp ce alți copii de vârsta lui se jucau, Warren avea alte preocupări.

Cinci ani mai târziu, Buffett a făcut primul său pas în lumea finanțelor

La unsprezece ani, Warren a achiziționat trei acțiuni din cadrul Cities Service Preferred cu 38 de dolari/acțiune atât pentru el, cât și pentru sora sa mai mare, Doris. La scurt timp după cumpărarea stocului, acesta a scăzut la puțin peste 27 de dolari pe acțiune. Înspăimântat, dar în același timp optimist, și-a menținut acțiunile până când au revenit la 40 de dolari. Le-a vândut imediat după majorare – o greșeală pe care în curând va ajunge să o regrete. Cities Service Preferred a ajuns până la 200 USD/acțiune. Experiența l-a învățat una dintre lecțiile de bază în ceea ce privește investițiile: răbdarea este o virtute.

În 1947, Warren Buffett a absolvit liceul. Ulterior, acesta și-a finalizat studiile la Universitatea din Columbia, unde au învățat și renumiții investitori Ben Graham și David Dodd.

O experiență care i-a schimbat definitiv viața

Ben Graham devenise cunoscut în timpul anilor 1920. Într-un moment în care restul lumii se apropia de arena investițiilor ca și cum ar fi fost un joc uriaș de ruletă, Graham a căutat stocuri atât de ieftine, încât erau aproape complet lipsite de riscuri. Una dintre cele mai cunoscute investiții ale sale a fost Northern Pipe Line, o companie de transport de petrol administrată de Rockefellers.

La 40 de ani, Ben Graham a publicat Security Analysis, una dintre cele mai mari lucrări puse pe piața de valori. La vremea respectivă, era riscant; investiția în acțiuni devenise o glumă (Dow Jones a scăzut de la 381,17 la 41,22 în decursul a trei-patru ani, după prăbușirea din 1929).

Cartea sa ulterioară, The Intelligent Investor, pe care Warren o sărbătorește drept „cea mai mare carte despre investiții scrise vreodată”, a prezentat lumea lui Mr. Market – cea mai bună analogie a investițiilor din istorie.

Prin principiile sale simple și profunde de investiții, Ben Graham a devenit o figură idilică pentru Warren Buffett, în vârstă de douăzeci și unu de ani. Citind o ediție veche a lui Who’s Who, Warren a descoperit că mentorul său era președintele unei mici, necunoscute companii de asigurări numită GEICO. S-a urcat într-un tren spre Washington D.C., într-o sâmbătă dimineață, pentru a găsi sediul. Când a ajuns acolo, ușile erau încuiate. Însă, Buffett a bătut neobosit la ușă până când un îngrijitor a venit să deschidă.

În cele din urmă a achiziționat întreaga companie GEICO prin intermediul corporației sale, Berkshire Hathaway.

Întoarcerea în locul din care a plecat

Întorcându-se acasă, și-a luat un loc de muncă la casa de brokeraj a tatălui său. În acești ani inițiali, investițiile lui Warren s-au limitat preponderent la o stație Texaco și la unele imobiliare, dar niciuna nu a avut succes. De asemenea, în această perioadă a început să predea cursuri de noapte la Universitatea din Omaha. Din fericire, lucrurile s-au schimbat la scurt timp. Ben Graham l-a sunat într-o zi, invitându-l pe tânărul agent de bursă să vină să lucreze pentru el. În sfârșit, lui Warren i se oferise posibilitatea pe care o așteptase de mult timp.

Primul pas spre succes

Între 1950 și 1956, Warren își construise capitalul personal de aproape 140.000 dolari, din doar 9.800 USD.  La 1 mai 1956, Warren Buffett împreună cu alți șapte parteneri, printre care sora sa Doris și mătușa Alice, au creat oficial Buffett Associates Ltd. Înainte de sfârșitul anului, gestionase circa 300.000 de dolari în capital.

Pe parcursul următorilor cinci ani, parteneriatele Buffett au crescut, ajungând la un profit impresionant de 251,0%, în timp ce Dow crescuse cu doar 74,3%. O celebritate în orașul său natal, Warren nu a oferit niciodată sfaturi în ciuda solicitărilor constante de la prieteni și străini. În 1962, parteneriatul avea un capital mai mare de 7,2 milioane de dolari.

De asemenea, el a avut mai mult de 90 de parteneri pe teritoriul Statelor Unite. Ulterior și-a deschis un birou în Kiewit Plaza pe strada Farnam și a ridicat investiția minimă la 100.000 USD.

„Dacă informațiile și judecata ta sunt corecte, atunci nu trebuie să-ți mai faci griji din cauza nimănui”, Warren Buffett

La zece ani de la fondare, activele Buffett Partnership au crescut cu peste 1.156% comparativ cu 122.9% Dow. La 10 mai 1965, după ce a acumulat 49% din acțiunile comune, Warren a fost numit director, iar după numai 5 ani, în 1970, Buffett s-a numit președinte al consiliului de administrație al Berkshire Hathaway.

Un an mai târziu, lui Warren Buffett i s-a oferit șansa de a cumpăra o companie pe numele lui See’s Candy. Producătorul de ciocolată gourmet și-a vândut propriul brand de bomboane clienților săi. Bilanțul reflecta ceea ce se știa deja – erau mai mult decât dispuși să plătească un pic „în plus” pentru gustul special.

Omul de afaceri a cumpărat compania pentru 25 de milioane de dolari. A fost cea mai mare investiție pe care Berkshire sau Buffett o făcuseră vreodată.

Creștere spectaculoasă pentru Buffett

Din 1965 până în 1975, valoarea companiei a crescut de la 20 USD pe acțiune la aproximativ 95 USD.  Ani mai târziu, a investit peste 15,4 milioane de dolari în companie, ceea ce i-a adus peste 43% din acțiuni. Întreaga sa avere a fost plasată în Berkshire, iar fără deținere personală, compania devenise singurul său vehicul de investiții.

În 1976, Buffett s-a implicat din nou în GEICO. Compania a raportat recent pierderi uimitor de mari, iar stocul său a fost redus până la 2 dolari pe acțiune. Warren și-a dat seama cu înțelepciune că afacerea de bază era încă intactă și că majoritatea problemelor au fost cauzate de o echipă de conducere neadecvată.

Până la sfârșitul anilor ’70, reputația lui crescuse și numai zvonul că Warren Buffett urmează să cumpăre un stoc era suficient pentru ca prețul să crească cu 10%. Acțiunile de la Berkshire Hathaway se tranzacționau la peste 290 USD/acțiune, iar averea personală a lui Buffett era de aproape 140 de milioane de dolari. Ironia a fost că Warren nu a vândut niciodată o parte din compania sa, ceea ce înseamnă că întregul său numerar disponibil era salariul de 50.000 de dolari pe care l-a primit.

În 1986, Buffett a cumpărat un avion Falcon folosit, pentru suma de 850.000 USD. Cum devenise din ce în ce mai cunoscut, nu-i mai era confortabil să zboare comercial. Ideea de lux a fost un stil de viață greu de acceptat pentru el, dar i-a plăcut imens jetul. În cele din urmă, pasiunea pentru jeturi l-a determinat să cumpere Executive Jet în anii 90.

Avere din acțiunile Coca-Cola

În 1988, a început să cumpere acțiuni la Coca-Cola.  În câteva luni, Berkshire deținea 7% din companie sau 1,02 miliarde de dolari în acțiuni. În termen de trei ani, stocul de la Coca-Cola al lui Buffett valora mai mult decât întreaga companie Berkshire, iar ulterior stocul s-a catapultat până la 80.000 USD pe acțiune.

Încrezător că bula tehnologică va izbucni, Warren Buffett a continuat să facă ceea ce a făcut cel mai bine: să aloce capitalul unor mari companii care vindeau sub valoarea intrinsecă. Atunci când piețele au crescut, Warren Buffett a urcat din nou în topuri. Stocul Berkshire a revenit la nivelurile sale anterioare după ce scăzuse la aproximativ 45.000 USD pe acțiune, iar bărbatul din Omaha a fost din nou văzut ca o icoană a investițiilor.

În prezent Warren Buffet are 89 de ani și o avere de $85.6B. Este și al treilea cel mai bogat om din lume, iar compania sa tranzacționează acțiunile la peste 60 cele mai importante companii din lume. De asemenea, Warren s-a axat și pe proiectele caritabile. Astfel, în 2019 a donat 3.5 miliarde de dolari către fundația condusă de Bill și Melinda Gates.