Forma râvnitului premiu a fost concepută de un director de creaţie de la studiourile MGM, Cedric Gibbons. Statuetele sunt reprezentate de un cavaler pe un soclu, în picioare, deasupra unei bobine de film, ţinând o sabie în mâinile sale înmănuşate. Pentru realizarea unei statuete OSCAR este nevoie de 10 ore de muncă.

Numele premiului îşi are originea într-o legendă care spune că bibliotecara Academiei Americane de Film, Margaret Herrick, a remarcat că statueta seamănă cu unchiul ei, Oscar. Numele a fost adoptat „oficial” de Academie în anul 1939.

De când se decernează Premiile Academiei, un singur om numit Oscar în buletin a câştigat două premii, respective compozitorul Oscar Hammersmith.

Dacă vor să-şi vândă premiul, câştigătorii sau moştenitorii lor trebuie întâi să-l returneze Academiei Americane, care poate răscumpăra trofeul pentru un dolar, potrivit unei reguli din 1951. În urmă cu patru ani, 15 statuete, oferite înainte de anul 1950, au fost scoase la licitaţie şi vândute cu peste 3 milioane de dolari. Dintre acestea, Oscarul primit de Orson Welles pentru „Citizen Kane”, a fost vândut cu 860.000 de dolari.

Pentru că nu este cunoscut numărul exact de trofee oferite în fiecare an, statuetele în plus rămân în seiful Academiei. Acestea sunt oferite la următoarea gală a Premiilor Oscar.

Cea de-a 90-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film va avea loc la 4 martie 2018 la Teatrul Dolby din Hollywood, Los Angele, potrivit Digi24.