'Povara impozitelor asupra forţei de muncă în zona euro este ridicată, probabil prea ridicată. În aproape toate statele din zona euro avem un tip de impozitare care este mai ridicat decât media din Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD)', a explicat şeful miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Acesta a adăugat că în urma alegerilor pentru Parlamentul European este mult mai convins că UE trebuie să se concentreze pe crearea de locuri de muncă. 'Europa nu mai este luată drept sigură. Nu mai este nedisputată … alegerile doar mi-au întărit opinia că trebuie să ne concentrăm pe crearea de locuri de muncă', a afirmat Jeroen Dijsselbloem.

Potrivit acestuia, în prezent problema cheie este revenirea locurilor de muncă. 'Lucrul real din viaţă pe care oamenii încă îl simt, de exemplu în Portugalia, este şomajul masiv. Deci întrebaţi oamenii, va duce şomajul la creşterea economiei?', afirmă Dijsselbloem.

Jeroen Dijsselbloem, care este şi ministru de Finanţe al Olandei, a precizat că nu este sigur că Eurogrupul are sau nu nevoie de un preşedinte permanent dar crede că este posibil să-şi continue activitatea deţinând două funcţii în acelaşi timp.

Numărul şomerilor din zona euro a scăzut în martie la 18,913 milioane de persoane, de la 18,935 milioane în februarie, dar rata şomajului s-a menţinut la 11,8%, pentru a patra lună consecutiv, deoarece regiunea îşi revine lent din cea mai îndelungată perioadă de recesiune, arată date publicate recent de Eurostat.

Comparativ cu martie 2013, când rata şomajului se ridica la nivelul record de 12%, numărul şomerilor din zona euro a scăzut cu 316.000 de persoane.

În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale şomajului se înregistrează în Grecia (26,7% în ianuarie 2014) şi Spania (25,3%).

La polul opus, se situează Austria (4,9%), Germania (5,1%) şi Luxemburg (6,1%).

În martie 2014, rata şomajului în SUA era de 6,7%, stabilă comparativ cu februarie 2014, dar în scădere faţă de 7,5% în martie 2013.

România se situează sub media UE, cu o rată a şomajului de 7,2% în martie. AGERPRES