Polițiștii îi sfătuiesc pe români să aibă mare grijă dacă văd anunțuri la mica publicitate care îi ademenesc cu sume mari de bani în schimbul unui obiect vechi, cum ar fi o mașină de cusut. Aceștia au depistat deja mai multe anunțuri care oferă pentru un astfel de obiect, sume de 70.000 – 75.000 euro și plata pe loc, transmite realitatea.net.

Pentru a nu cădea în plasa acestora este bine să știți cum funcționează un posibil scenariu și cum decurg de fapt negocierile cu infractorii.

Poate mulți am observat diferite anunțuri postate pe stâlpi de electricitate şi în scări de bloc care oferă sume foarte mari de bani în schimbul unor obiecte vechi pe care le deținem. Chiar dacă în primă instanță credem că am dat peste afacerea vieții noastre este bine să fim cu băgare de seamă. În majoritatea cazurilor, aceste anunțuri au doar scopul de a vă înșela.

Rămâi fără bani și cu obiectul nevândut

Să luăm doar exemplul unei mașini vechi de cusut, așa cum figurează pe un astfel de anunț înșelător. Când potențiala victimă sună la numărul de telefon aflat pe anunțul în cauză, află de fapt că pentru a intra în posesia sumei de bani promise, trebuie de fapt să mai facă ceva. Mai exact, infractorul îi spune că vor primi suma de bani dacă mai cumpără o maşină asemănătoare și chiar i se indică o persoană cu care poate face această tranzacţie.

De asemenea, dacă proprietarul maşinii de cusut nu deţine certificatul de autenticitate al acesteia infractorul este pus în contact cu o persoană care în schimbul unei sume de bani îi emite un certificat fals.

După ce a căzut în plasă și a cumpărat o nouă mașină de cusut sau certificatul respectiv, păgubitul află că nu i se mai răspunde la telefon și a rămas astfel fără bani și cu o hârtie fără valoare în posesie.