Autoritatea de Concurenţă a deschis din oficiu o nouă investigaţie la adresa Poştei, în paralel cu extinderea uneia mai vechi, demarată în 2006.

Consiliul Concurenţei a declanşat din oficiu o nouă investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor de concurenţă naţionale şi comunitare de către Compania Naţională Poşta Română (CNPR) prin politica de tarifare pentru furnizarea unor servicii poştale standard, se arată într-un comunicat al Consiliului.
„Autoritatea de concurenţă are suspiciuni privind un posibil abuz de poziţie dominantă al CNPR prin aplicarea unor reduceri tarifare într-un mod discriminatoriu intermediarilor pentru prestarea de servicii poştale standard de corespondenţă comercială şi Infadres”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Serviciul poştal de corespondenta comercială reprezintă expedierile făcute Poştă pentru firme, la o adresă tipărită de firmă pe ambalaj, iar  serviciul poştal „Infadres” se referă la expedierea de publicitate prin poştă.

Verificările au început acum trei ani

Consiliul aminteşte că are deschisă o investigaţie mai veche, din 2006, la adresa Poştei, care a fost extinsă, “existând suspiciuni referitoare la o posibilă afectare a dezvoltării comerţului între statele membre (ale UE-n.red), într-un mod contrar intereselor Uniunii Europene de a asigura o piaţă unică funcţională” se arată în comunicat. Investigaţia, declanşată în 2006, se referă la un posibil abuz de poziţie dominantă, prin reduceri de tarife şi stabilirea unor termene de plată, care ar încălca legislaţia naţională. Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de 7.100 de oficii poştale, grupate în zece direcţii regionale.