În ultimele luni, încrederea investitorilor privind Portugalia s-a îmbunătăţit semnificativ, provocând creşterea pieţei bursiere şi scăderea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale, care au ajuns miercuri la cel mai redus nivel din ultimii opt ani, la 3,64%.

Agenţia portugheză de Gestionare a Datoriei Publice (IGCP) a anunţat că valoarea emisiunii de obligaţiuni cu scadenţa în februarie 2024 este cuprinsă între 500 şi 750 milioane de euro, la un randament de 5,65%.

Revenirea Portugaliei pe pieţele de obligaţiuni vine după ce Grecia a reuşit să atragă 20 miliarde de euro într-o emisiune de bonduri pe cinci ani.

În ianuarie 2013, Portugalia a vândut obligaţiuni pe cinci ani, în valoare de 2,5 miliarde de euro, la un randament de 4,891%, prima vânzare de bonduri cu scadenţa la cinci ani de când ţara a solicitat de la UE şi FMI asistenţă financiară, în 2011.

Luna aceasta, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit în creştere, de la negativă la pozitivă, perspectiva ratingului Portugaliei pe termen lung şi a confirmat ratingul 'BB plus' atribuit acestui stat.

Portugalia, care a beneficiat de un pachet de asistenţă financiară de la Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, a reuşit să-şi reducă deficitul bugetar, iar economia se redresează puternic, în urma îmbunătăţirii condiţiilor financiare, apreciază Fitch.

Agenţia a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei Portugaliei la 1,3% în 2014 şi la 1,5% în 2015, faţă de prognoza anterioară de 0,2% şi, respectiv, 1%.AGERPRES