Institutul Naţional de Statistică a anunţat miercuri că rata şomajului în Portugalia a scăzut în perioada aprilie-iunie 2013 la 16,4%, de la nivelul record de 17,7% în primul trimestru, sezonul estival stimulând crearea de locuri de muncă.

Pe regiuni, cel mai semnificativ declin, de 3,6 puncte procentuale, s-a înregistrat în Algarve, una din principalele destinaţii de vacanţă din Europa.

Premierul Petro Passos Coelho se confruntă cu majorarea ratei şomajului, în urma reducerii cheltuielilor şi majorării taxelor, pentru a îndeplini cerinţele impuse în schimbul asistenţei financiare. Oficialul portughez a anunţat recent măsuri prin care speră să genereze reduceri ale cheltuielilor cu aproximativ 4,8 miliarde de euro până în 2015, inclusiv prin concedieri în sectorul de stat.

Guvernul se aşteaptă la o scădere a Produsului Intern Brut de 2,3% în acest an şi la o creştere de 0,6% în 2014, în timp ce rata şomajului va urca la 18,2% în 2013 şi la 18,5% anul viitor.

În aprilie 2011, Portugalia a devenit a treia ţară din zona euro (după Grecia şi Irlanda) care a fost nevoită să solicite ajutor extern. Conform unui acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Portugalia a primit un pachet de sprijin în valoare de 78 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea băncilor portugheze.

În primul trimestru din 2013 economia portugheză s-a contractat cu 4% comparativ cu perioada similară din 2012.

SURSA: Agerpres