''Anul meu diplomatic începe pe 15 ianuarie cu o întâlnire la Astana în aşa-numitul 'format Normandia'. Miniştrii de externe ai ţărilor din 'formatul Normandia' au fost mandataţi să elaboreze agenda şi proiectele de decizii pentru acest summit'', a spus şeful statului ucrainean, într-o conferinţă de presă.

Agenţia de presă rusă TASS a citat, la rândul său, o sursă diplomatică ce a confirmat că va avea loc o întâlnire Poroşenko-Hollande-Putin-Merkel, dar a precizat că 15 ianuarie este doar una dintre posibilele date ale reuniunii.

Prima reuniune în acest format a avut loc la începutul lunii iunie, în marja ceremoniilor de comemorare a debarcării aliaţilor în Normandia, iar cea de-a doua la un summit desfăşurat în luna octombrie, la Milano.

Cei patru lideri discută telefonic constant în vederea găsirii unei soluţii la conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei, conflict soldat deja cu peste 4.700 de morţi începând din luna aprilie.

Şeful statului ucrainean a mai subliniat luni că acest conflict este unul ''artificial'' şi că soluţionarea sa este condiţionată de două lucruri: ''închiderea frontierelor şi retragerea trupelor străine'', o aluzie la prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit armatei ucrainene, în prezent încă se află în estul Ucrainei circa 10.000 de militari ruşi.AGERPRES