Populaţia plătea pentru creditele la care dobânda nu era transparentă cât credea banca de cuviinţă, iar acest gen de contracte nu au fost corecte şi nici nu ar fi trebuit să existe, a declarat, joi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„Cuiul lui Pepelea este la creditele vechi, unde avem fie comisioane care nu se regăsesc în noua listă, fie unde dobânda nu era transparentă, adică era un pic la bunul plac al băncii, lucru care economic cel puţin nu este corect – primesc 100.000 de euro şi plătesc cât crezi tu de cuvinţă -, este un dezchilibru mare de forţe”, a spus Chiriţoiu într-o conferinţă de presă.

El consideră că OUG 50/2010 va corecta această situaţie.

„Modificarea OU ar reduce foarte mult impactul economic şi am pierde o şansă de a corecta nişte greşeli din trecut. Părerea mea este că nu ar fi trebuit să lăsăm genul acesta de credite să existe”, a continuat Chiriţoiu.

El a mai arătat că ideal ar fi ca la creditele vechi să existe condiţii similare cu cele la împrumuturile nou acordate.

„Plăteai o dobândă de 10% la un credit ipotecar vechi şi puteai lua unul nou cu 6%. Acesta este un semn de ineficienţă al pieţei bancare, că nu funcţionează concurenţa. Dorim reducerea sau eliminarea diferenţelor între condiţiile la creditele vechi şi cele noi”, a afirmat Chiriţoiu.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia locală Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.

Aplicarea OUG nr. 50/2010 a declanşat ample dispute la nivelul sistemului bancar, atât din cauza nemulţumirilor bancherilor şi clienţilor, cât şi a anumitor puncte neclare din legislaţie.

Bancherii susţin că, în cazul înlocuirii ratelor de referinţă practicate de bănci cu indicii EURIBOR/ LIBOR/EURIBOR fără posibilitatea de a modifica marjele fixe, ARB a calculat pierderi la nivel de sistem de până la 900 de milioane de euro.

SURSA: Mediafax