UPDATE: Septimiu Buzașu, secretar la MTI, a declarat că autostrada va fi deschisă pe 20 iulie, ca și autostrada A2. PERICOL: AUTOSTRADĂ defectă înainte de inaugurare! Care este problema singurei porțiuni cu 3 BENZI din România Pe 20 iulie va fi deschisă și întreaga cale rutieră de pe teritoriul judeţului Constanţa, cu unele restricţii de viteză pe tronsonul Cernavodă-Medgidia.
Sectorul de autostradă Cernavodă-Medgidia va fi deschis circulaţiei pe data de 20 iulie, în regim de drum naţional, a declarat luni ministrul transporturilor, Ovidiu Silaghi, aflat în vizită de lucru pe şantierul Autostrăzii Soarelui.

În ceea ce priveşte tronsonul Medgidia-Constanţa, inclusiv Centura Constanţa, acesta va fi deschis în regim de autostradă tot din data de 20 iulie.
Astăzi, premierul Ponta a declarat că penalitățile au ajuns la 15 milioane de lei, dintre care 11 milioane sunt pentru Euroconstruct, iar 4 milioane pentru Pa&Co Internaţional.
Victor Ponta a precizat că penalizările în valoare de 15 milioane de lei aplicate constructorilor autostrăzii Bucureşti-Ploieşti vor fi direcţionate către Ministerul Sănătăţii.
”Astăzi ar fi trebuit să mergem pe această autostradă. Vreau să merg să văd, mă bucur că pe primul tronson lucrurile sunt în regulă, să vedem unde şi exact ce probleme mai sunt. Vreau să le luăm banii celor care sunt de vină. Până în acest moment e vorba de 15 milioane de lei penalităţi, am şi găsit ce facem cu ei (…) toţi îi dăm la situaţia extrem de gravă, la bolnavii cu boli incurabile care ne-au transmis un apel disperat. Îmi doresc totuşi să se termine această autostradă, nu doar să încasăm penalizări,” a precizat Victor Ponta.
"În principiu, pe autostradă se poate circula", a declarat Mircea Pop, noul șef al CNADNR, aflat în vizită de lucru pe autostrada București-Ploiești.
La o săptămână după ce i-a solicitat ministrului Transporturilor să inspecteze lucrările la Autostrada Bucureşti-Ploieşti, premierul Victor Ponta s-a dus personal să vadă în ce stadiu sunt lucrările de construcție pentru această autostradă. 
Autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti ar putea fi dată în funcţiune într-o lună, dar cu restricţii de circulaţie, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, care a verificat stadiul lucrărilor pe şantierul Autostrăzii A3.
Penalităţile aplicate constructorilor Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti pentru întârzierea lucrărilor se ridicau, la 22 iunie, 14,5 milioane de lei, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, care a inspectat stadiul lucrărilor la această autostradă.
Inaugurarea Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti, care ar fi trebuit să aibă loc peste două zile, a fost din nou amânată, ultima dată avansată fiind 1 august 2012.

Ministrul Transporturilor a spus că speră ca într-o lună de zile să fie armonizate problemele de siguranţă a circulaţiei, acestea fiind principalul motiv pentru care încă nu se va da drumul la circulaţie.

Potrivit lui Silaghi, penalităţile pentru nefinalizarea lucrărilor ‘curg în continuare’ iar constructorii sunt penalizaţi cu 75.000 de lei pe zi.

‘Penalităţile, din nefericire pentru constructor, curg în continuare. Sunt de 0,5% din valoarea lucrărilor, respectiv 75.000 de lei pe zi. Până la data de 22 iunie se adunaseră deja 14,5 milioane de lei. Deci, penalizările curg, sunt în defavoarea constructorului’, a spus el.

Ovidiu Silaghi a adăugat că nu înţelege de ce nu s-au finalizat lucrările, în condiţiile în care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a manifestat destulă înţelegere pentru constructori.