Mai mulţi analişti economici s-au declarat consternaţi de anunţul făcut de Victor Ponta.

Într-o postare pe facebook, fostul ministru de finanţe, Ionuţ Popescu a explicat că datele INS nu ar trebui să fie cunoscute de niciun demnitar înainte de comunicatul oficial. “Ponta mizează pe ceea ce va anunța Institutul de Statistică vineri, ceea ce înseamnă că el știe ce se va anunța ! Ca să înțelegeți cum stau lucrurile: când eram la minister se întâmpla deseori ca, atunci când ieșeam dintr-o întilnire de dimineață, ziariștii să mă întrebe ce cred despre niște date statistice abia anunțate în acea dimineață, dar pe care eu nu le văzusem încă. Am sunat-o pe doamna care conducea atunci Statistica și am rugat-o să-mi trimită și mie datele la minister măcar cu o seară înainte de a le anunța public, pentru a nu mai fi întrebat dimineața despre niște cifre despre care nu luasem la cunoștință ! Doamna mi-a răspuns : “D-le ministru, cum puteți să-mi cereți așa ceva, asta afectează neutralitatea instituției noastre !" N-am mai sunat-o niciodată și așteptam să aflu datele în același timp cu restul lumii, deși în spațiul public exista ideea că ministerul de finanțe "șmecherește" datele împreună cu Statistica. Acum, este evident că Statistica furnizează informații pe care premierul ar trebui să le afle exact atunci când le află toată lumea…”, a explicat fostul ministru.

În luna august, INS s-a aflat în centrul unei controverse după ce Eurostat a publicat date care arătau că România intrase în recesiune tehnică, adică PIB se contractase în două trimestre consecutive. Anterior, INS dăduse date care indicau creştere.

Astfel, INS a publicat o creştere economică de 0,2%, iar Eurostat o scădere de 0,2% în al doilea trimestru. Ulterior, INS a anunţat că cifrele Eurostat sunt cele corecte.

De asemenea, fostul director al INS, Virgil Voineag, a fost schimbat din funcţie de premierul Ponta, la scurt timp după ce, în 2013, a publicat date revizuite negativ privind creşterea economică.

Recent, Comisia Europeană a prognozat că România va avea creştere de 2% în 2014, revizuind negativ pentru a doua oară estimarea pentru acest an.

PSD: Ponta nu a difuzat date INS, ci estimări pe baza previziunilor Comisiei Europene

Candidatul PSD-UNPR-PC la prezidențiale, premierul Victor Ponta, nu a difuzat date ale Institutului Național de Statistică (INS) în emisiunea cu contracandidatul său, Klaus Iohannis, ci estimări pe baza previziunilor Comisiei Europene, a precizat joi Biroul de presă al PSD.