"Cu FMI lucrurile stau în felul următor. Se încheie acordul în 2015, nu mai avem nevoie de un nou acord pentru că chiar suntem o economie mult mai solidă și fiscal-bugetar stăm foarte bine. Din ce în ce mai mult, pozițiile cele mai dificile, mai rigide, sunt ale Comisiei Europene nu ale FMI. Or, Comisia Europeană rămâne după ce nu mai avem acordul, iar ceea ce pe mine mă deranjează și cred că e o mare slăbiciune a României care poate fi îndreptată din ianuarie este faptul că noi nu avem nicio influență pe plan european. Adică Franța face deficit 4.7, face la anul 4.8. Polonia în faimosul MTO și-a făcut restructurarea deficitului pe o perioadă mult mai lungă decât România deși sunt mai puternici economic. Noi nu am existat și nu existăm nici azi.  Dintr-o uriașă slăbiciune. Eu nu stau la masă" a declarat Victor Ponta într-un interviu acordat Realitatea.net

"De fiecare dată mi-am sunat prietenii premieri să-i întreb ce s-a discutat la Consiliul European.  Vă dau un exemplu. Cred că acum pe 17-18 e Consiliu. Se discută lucruri importante: faimosul plan al lui Junker, cu 300 de miliarde, care nu există deocamdată, se discută problema de ce unora le dai voie nu să iasă din MTO, ci să iasă din 3%. Noi suntem pe locul doi după Germania, la reducerea deficitului. Pe 17-18 nu o să fie nici președintele Iohannis, nici eu care trebuie să aplic. O să fie un domn care de acolo pleacă direct acasă. Noi suntem țara cea mai divizată pe plan european. Nu am fost niciodată uniți", a adăugat prim ministrul.

La sfârşitul săptămânii trecute, atât premierul, cât şi ministrul bugetului, Darius Vâlcov au spus că negocierile privind bugetul din 2015 s-au blocat din cauza pretenţiei Fondului ca România să aibă un deficit de 0,9% din PIB în loc de 1,4%.

Despre negocierile cu FMI şi Comisia Europeană, Capital a scris aici: