“Am discutat despre gaze de şist. E foarte clar că SUA încurajează acest tip de exploatare, ei au deja o producţie importantă, cu respectarea tuturor normelor de protecţie a mediului, şi România poate învăţa şi din lucrurile bune făcute în America, dar şi din greşelile care s-au făcut acolo a propos de protecţia mediului”, a afirmat prim-ministrul, într-o intervenţie telefonică la România TV.

"Însă, din punct de vedere strategic, capacitatea României de a avea propria producţie de gaze naturale care să acopere necesitatea noastră naţională dar şi a Moldovei este extrem de importantă. I-am spus vicepreşedintelui Biden cum am reuşit practic să îi conving pe cei mai mulţi dintre cei cu care am discutat în România că Chevron e întotdeauna mai bine decât Gazprom. Şi mi-a zis că o să şi folosească această glumă", a mai spus Ponta.

Întrebat dacă a discutat şi despre facilităţi fiscale acordate companiilor din domeniu, Ponta a explicat că nu atât facilităţile fiscale interesează companiile, cât transparenţa şi predictibilitatea.

"Şi pentru investiţiile în energie, şi pentru alte investiţii americane în România am discutat împreună cu secretarul de stat al Comerţului Penny Pritzker şi la nivel tehnic, şi avem o foaie de parcurs, un aport practic de transparenţă şi de predictibilitate. Asta îi interesează cel mai mult. Nu neapărat dacă taxarea e mai mare sau mai mică, ci îi interesează să fie predictibilă. 15-20 de ani să păstrăm acest sistem şi asta cu siguranţă facem", a menţionat premierul.

Agerpres