Liderul Pro România, Victor Ponta, a comentat în termini duri, pe Facebook, noua situație declanșată prin faptul că euro a atins un nou maxim istoric, ajungând la 4,7 lei. Fostul premier a comentat dur faptul că subvențiile pentru partide au fost plătite punctual de la bugetul de stat, în prima lună a acestui an.

„Euro a depășit pragul de 4,7 ron/nu avem înca Buget pentru anul 2019/pensiile și salariile au fost înghețate/ drepturile profesorilor amânate/licitațiile pe fonduri europene blocate/ prețul la energie este deja cel mai mare din Europa/s-au introdus prin “Ordonanța disperării” dată în 30 Septembrie încă 6 taxe noi care deja afectează grav companiile și băncile cu capital românesc!”, a comentat Ponta pe pagina sa de socializare. El a susținut că, în aceste condiții nu tocmai favorabile, banii dați de la Buget pentru Partidele politice s-au plătit în luna Ianuarie! “Acestea sunt măsuri social democrate? Așa era scris în Programul de Guvernare cu care am cerut votul oamenilor în 2016?”, a spus Ponta. În opinia sa, între timp, singura preocupare a Puterii în 2019 este să dea o Ordonanță de Urgență ca să ajute o singură persoană condamnată la Completul de 5 judecatori”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Cursul de schimb leu/euro a atins luni un nou maxim istoric, de 4,7081 de lei, ca urmare a unei creşteri de 0,23% faţă de vineri, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR). Aceasta este a cincea zi de creştere consecutivă, continuând tendinţa de săptămâna trecută.

Mai mulți lideri politici au atacat lipsa unui Buget pe anul 2019. Inclusiv președintele Klaus Iohannis a formulat, într-o declarație de presă, noi critici la adresa Guvernului PSD-ALDE, arătând că „este o problemă gravă” faptul că nu este cunoscut până la acest moment bugetul pe 2019.