Polonia a selectat patru companii care operează pieţe de capital, respectiv Deutsche Boerse, London Stock Exchange Group, Nasdaq OMX Group şi NYSE Euronext, pentru negocieri privind vânzarea bursei de la Varşovia, potrivit Ministerului de Finanţe, citat de Mediafax.

„Cei patru ofertanţi au fost selectaţi pentru continuarea negocierilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al bursei poloneze, Maciej Wewior.

Statul intenţionează să vândă o participaţie de maxim 74% la Warsaw Stock Exchange, cea mai mare piaţă de capital din Europa Centrală în funcţie de numărul companiilor tranzacţionate.

Ofertele finale pentru preluarea bursei sunt aşteptate în luna septembrie, a precizat ministerul.

Operatorul bursei poloneze controlează un pachet de 1,23% din Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu, 25% din piaţa de capital ucraineană Innex. Compania şi-a exprimat interesul şi pentru preluarea bursei de la Sofia.

Vânzarea pachetului majoritar al bursei din Varşovia face paret dintr-un program al statului polonez care vizează să obţină, până la sfârşitul anului 2010, fonduri de 36,7 miliarde de zloţi (12 miliarde de dolari) din privatizarea de companii de stat, incluzând mai multe grupuri din sectorul energetic, minier sau chimic.

SURSA: Mediafax

CITEŞTE ŞI: Statul polonez vrea să vândă tot până la finele lui 2010