Această iniţiativă a fost anunţată de preşedintele Seimului (parlamentul polonez), Marek Kuchcinski, la un forum local de dezvoltare, care s-a desfăşurat duminică la Truskaveţ, oraş din regiunea Lvov din vestul Ucrainei. 'Vrem să le propunem partenerilor noştri cehi şi ungari să înfiinţăm o Adunare interparlamentară nu doar în formatul celor patru ţări (din Grupul de la Vişegrad), ci care să includă şi Ucraina şi România', a declarat Kuchcinski, conform Agerpres.

Potrivit preşedintelui Seimului, ţările din regiunea Carpaţilor ar trebui să-şi consolideze cooperarea pentru a dezvolta infrastructura şi a îmbunătăţi situaţia economică din regiune. În special Ucraina ar trebui să-şi crească numărul de puncte de trecere la frontiera cu vecinii săi din vest, membri ai UE. 'Pentru moment, această cooperare este foarte slabă. Trebuie să să ne stabilim un obiectiv: să sporim numărul de puncte de trecere la frontieră, să îmbunătăţim infrastructura dintre Ucraina şi Slovacia, Ucraina şi România, Ucraina şi Polonia', a declarat preşedintele parlamentului polonez. 

Kuchcinski a anunţat că Polonia va prelua preşedinţia Grupului de la Vişegrad la 1 iulie 2016. Conceptul de Adunare interparlamentară va fi discutat în timpul Forumului Economic din Krynica-Zdroj (Polonia) între 8 şi 10 septembrie 2016. Peste 3.000 de invitaţi din Europa, Asia Centrală şi SUA sunt aşteptaţi să participe la acest forum. 

'Chiar şi în condiţiile războiului din Ucraina, vrem să întărim această cooperare. Dorim ca această cooperare a noastră dintre parlamente să fie unul dintre cele mai puternice instrumente care să impulsioneze NATO şi alte ţări să contracareze influenţa Rusiei şi să o facă să-şi înceteze acţiunile agresive', a declarat Kuchcinski.