Potrivit postului public de radio din Polonia, prin noua loterie, care va fi lansată începând cu 1 octombrie, se doreşte stimularea consumatorilor să solicite bon fiscal atunci când cumpără bunuri şi servicii. Aceste bonuri fiscale asigură că achiziţiile sunt înregistrate iar TVA, de 23% în Polonia, este plătit către Guvern. Printre premiile care pot fi câştigate la noua loterie se numără automobile, laptopuri şi tablete. Orice persoană cu vârsta de cel puţin 18 ani şi un bon fiscal care demonstrează o achiziţie de cel puţin 10 zloţi (2,60 dolari) poate participa la această loterie. 

'Cu toţi beneficiem atunci când TVA este plătit în mod corect la bugetul de stat', a declarat adjunctul ministrului polonez de Finanţe, Izabela Leszczyna. Potrivit acesteia, în prezent, doar 7% din polonezi cer bon fiscal atunci când cumpără bunuri iar procentul scade la 5% când este vorba de plata pentru servicii. 'Cu siguranţă nu este un nivel suficient şi vrem să schimbăm acest lucru', a spus Izabela Leszczyna. 

Polonia urmează exemplul Slovaciei şi Portugaliei, ţări care în ultimi ani au lansat loterii similare. În 2014 ministrul slovac de Finanţe a apreciat că loteria bonurilor fiscale a avut un succes uriaş deoarece a crescut atât veniturile colectate din TVA cât şi numărul comercianţilor reclamaţi pentru că refuză să elibereze bon fiscal. 

În România, la prima extragere a loteriei bonurilor fiscale, care a avut loc în luna aprilie a acestui an, au fost depuse 18.215 cereri de revendicare a premiului de un milion de lei, câştigul fiind de 54,9 lei pentru fiecare bon dacă toate ar fi validate. Ulterior, regulamentul a fost modificat, astfel încât să fie maximum 100 de câştigători. 

AGERPRES