Energia verde începe să atragă atenţia (şi banii) din ce în ce mai multor investitori. Polonia a luat-o înainte restului ţărilor din regiune, anunţând contruirea a cinci ferme eoliene, cu o investiţie de patru miliarde euro.

Potrivit presei poloneze, printre companiile interesate de proiect se numără Karpacka Mala Energetyka, Wiatropol, Generpol şi Polish Energy Group. Ce din urmă are în plan să producă 1.000 megawaţi oră.

Potrivit analiştilor polonezi, eolienele vor fi de două ori mai eficiente decât termocentralele consumatoare de cărbune, iar în materie de protecţie a mediului, cele două tehnologii sunt practic incomparabile, având în vedere că o centrală pe cărbune presupune automat exmisii masive de dioxid de carbon.

Având în vedere faptul că aceste complexuri se vor construi pe nişte insule artificiale în Marea Baltică, după modelul danez, companiile dispuse să investească în proiect nu-l vor dezvolta însă până când nu va fi implementată o nouă legislaţie clară în acest sens. Fermele eoliene sunt proiectate să funcţioneze timp de 25-30 de ani, dar autorizaţiile pentru construcţia insulelor au o valabilitate de cel mult cinci ani.

Cele cinci puncte de producţie vor fi operaţionale din 2014.