„Sunt probabil primul ministru din istoria Poloniei care spune asta: Mă tem mai puţin de puterea Germaniei decât începe să-mi fie frică de pasivitatea sa”, a spus Sikorski într-un discurs la Berlin, publicat de Financial Times. În acelaşi timp, economistul şef al Organizaţiei Europene pentru Cooperare şi Dezvoltare (OECD), Pier Carlo Padoan, a spus că actuala criză a zonei euro este cea mai mare ameninţare la adresa economiei mondiale şi a cerut politicienilor să ia decizii majore, inclusiv sporirea puterilor Băncii Central Europene, o măsură respinsă până acum de Germania.
Potrivit lui Sikorski, care spune că „trăieşte cel mai groaznic moment al carierei sale ministeriale”, ruperea zonei euro ar arunca lumea „într-o criză de proporţii apocaliptice”. „Cerem Berlinului să admită că este cel mai mare beneficiar al actualelor aranjamente şi deci are cele mai mari obligaţii să le facă viabile. Aşa cum Germania ştie cel mai bine, ea nu este o victimă inocentă a inconştienţei altora”, continuă ministrul, făcând aluzie la finanţările pe care băncile germane le-au oferit ţărilor care acum au probleme de-a lungul timpului.
În încheiere, Radoslaw Sikorski spune că în acest moment cea mai mare ameninţare la adresa securităţii Poloniei nu o reprezintă terorismul “şi cu siguranţă, nici tancurile germane, nici măcar rachetele ruseşti pe care Medvedev ameninţă că le va instala la graniţa UE”. Cea mai mare ameninţare este, în opinia ministrului polonez, colapsul zonei euro, o concluzie care poate fi valabile pentru toate ţările membre ale UE din Estul Europei.