Cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est a trecut cu bine prin primul val al pandemiei, dar după o redresare puternică în vară pare că va intra în recesiune în trimestrul patru, din cauza efectelor restricţiilor pentru a stopa creşterea numărului cazurilor confirmate de contaminare cu noul coronavirus, conform agerpres.ro

Salvarea industriilor care se confruntă cu cea mai dificilă situaţie

„Astăzi este necesar să salvăm industriile care se confruntă cu cea mai dificilă situaţie, iar în 2021 vom sprijini antreprenorii şi angajaţii”, a declarat Morawiecki la o conferinţă de presă.

Noul program va fi în valoare de 35-40 miliarde de zloţi (9,33-10,67 miliarde de dolari), din care trei miliarde de zloţi pentru microîntreprinderi, cinci miliarde de zloţi pentru firmele mici şi restul de 24-27 miliarde de zloţi pentru companiile medii şi mari.

În timpul primului val al pandemiei, Guvernul de la Varşovia şi Banca Centrală a Poloniei au adoptat programe de susţinere a economiei, garanţii de împrumut şi măsuri de lichiditate de peste 300 miliarde de zloţi.

Economia Poloniei s-a redresat în trimestrul trei din 2020, arată datele publicate luna aceasta de Oficiul de Statistică, după ce cumpărătorii au revenit în magazine, iar industria şi-a reluat creşterea, deşi analiştii au avertizat că tendinţa nu va continua din cauza celui de-al doilea val al pandemiei.

PIB-ul Poloniei a înregistrat o creştere de 7,7% în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, dar uşor sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care se aşteptau la un avans de 8%.

De asemenea, Produsul Intern Brut a înregistrat un declin de 1,6% în trimestrul trei din 2020, faţă de perioada similară din 2019, în timp ce analiştii previzionau o scădere de 1,7%.

„Datele recente şi cele publicate vineri confirmă că evoluţia a fost foarte bună în trimestrul trei din 2020, economia nu a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei, dar a fost destul de aproape”, a apreciat Piotr Bielski, de la Santander Bank Polska.

Acesta a susţinut că „în ultimele trei luni se va înregistra probabil un declin al activităţii economice, o a doua recesiune, dar sperăm că va fi mai scurtă decât prima”.

Economia Poloniei ar urma să înregistreze un declin de 4,6% în acest an, urmat de un avans de 4% anul viitor.