Institute for Employment Research din Nuremberg susţine că angajatorii germani se aşteptau ca la cel puţin 300.000 de polonezi să încerce să caute un loc de muncă în statul vecin.

Agnieszka Zieliñska, şefa Forumului polonez de Resurse Umane din Germania, spune că angajatorii germani nu se aşteptau ca polonezii să nu dorească să lucreze pentru salarii mai mici decât salariul mediu din această ţară.
"Angajatorii germani se aşteptau ca muncitorii polonezi să aibă aşteptări mult mai mici. Au sperat că prin deschiderea completă a pieţei vor câştiga o sursă de forţă de muncă ieftină. Acest lucru nu s-a întâmplat totuşi", a spus ea pentru Polish Radio.

Polonezii care caută de lucru în străinătate au optat pentru Marea Britanie şi Olanda.

Agnieszka Zieliñska îi sfătuieşte pe polonezii care intenţionează să lucreze în străinătate să fie atenţi când caută un loc de muncă prin intermediul agenţiilor specializate, multe dintre acestea dovedindu-se a fi false.

"O agenţie pentru recrutarea forţei de muncă nu are dreptul să colecteze niciun ban pentru serviciile sale. Este, prin urmare, recomandabil ca toate ofertele de locuri de muncă şi agenţiile să fie verificate cu meticulozitate înainte de selectarea lor", a mai afirmat ea.

De-a lungul anilor, numeroşi polonezi au căzut victime falselor agenţii. Păcăliţi, nou-veniţii au fost nevoiţi să ceară ajutoare sociale imediat după sosirea lor într-o anumită ţară.
SURSA: Agerpres