Premierul a discutat cu jurnaliştii de la Politico în cursul vizitei pe care a efectuat-o săptămâna trecută la Bruxelles. Întrebările au vizat inclusiv ordonanţele de urgenţă 13 şi 14 şi protestele generate de adoptarea actelor normative.

"Vreau să privesc partea pozitivă a ceea ce s-a întâmplat. Civismul societăţii noastre a reacţionat la această temă. E un lucru bun pentru ţară, este un plus pentru societatea noastră, un plus pe care trebuie să ne asigurăm pe viitor că nu îl vom pierde, indiferent de domeniul în care se va mai isca o dezbatere", a afirmat prim-ministrul Grindeanu.

Politico notează că la Bruxelles tonul premierului român a fost "conciliant" şi că şeful guvernului a dorit să le dea liderilor Uniunii Europene "asigurări că România îşi menţine angajamentul în lupta împotriva corupţiei şi pentru păstrarea valorilor europene, în pofida crizei provocate de ordonanţele de urgenţă pe care guvernul a fost apoi forţat să le revoce".

În articol se arată că "Grindeanu a fost acuzat de oponenţi că a fost instalat în funcţie de liderul partidului, Liviu Dragnea, care nu a putut deveni premier pentru că a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a încercat să influenţeze rezultatul unui referendum" şi că prim-ministrul şi-a apărat "cu dârzenie şi uneori în mod sfidător guvernul".

Întrebat despre măsurile luate de la începutul mandatului, premierul a răspuns, potrivit Politico: "Vreţi să vă fac o listă?" El s-a referit la planul de creştere a salariului minim şi la eliminarea impozitului pe venit la pensiile mici.

"Nu sunt lucruri la fel de savuroase ca cele despre care vorbim, dar consider că sunt importante", a afirmat Grindeanu, conform articolului din Politico.

Despre ordonanţele de urgenţă adoptate şi apoi revocate, premierul român a spus că intenţia guvernului şi conţinutul documentelor nu au fost bine comunicate. "Ca politician, când iei o decizie care generează o reacţie de protest – chiar dacă a fost o decizie corectă când a fost luată – e clar că trebuie să faci un pas înapoi, dacă eşti un politician responsabil şi vrei să faci lucrurile aşa cum trebuie", a declarat Sorin Grindeanu.

Premierul a mai afirmat că modificările legislative vor trece prin parlament.

Întrebat despre posibilitatea ca protestele să fi arătat că oamenii nu au încredere în PSD, Grindeanu a făcut referire la victoria decisivă a partidului la alegerile parlamentare din decembrie 2016, când a obţinut peste 45% dintre voturi.

"Când vine vorba de încredere, românii au decis la urnele de vot", a punctat premierul. AGERPRES