Prin instituirea monopolului, producatorii de alcool si-au tras platitor sigur, pentru cantitati industriale: statul. Prinsi de febra alegerilor, politicienii pompeaza profituri grase i conturile marilor distilerii de alcool. Instituirea monopolului de stat e sperietoare doar pentru neaveniti. De fapt, au fost puse pe masa Guvernului interesele cotizantilor la diverse organizatii. Legaturile itre politic si alcool sunt mai ceva ca cele itre siamezi. Le leaga cordonul ombilical: BANII. De obicei, „se cotizeaza i mai multe parti”, astfel icit „sponsorul sa isi poata impune ceea ce doreste”, dupa cum declara chiar unul dintre capii patronatelor. in loc de accize, alcoolul se prelinge pe linga bugetul statului, i ograda partidelor. La schimb, persoane importante din business-ul de ramura ajung din distilerii direct i capul listelor electorale.
Autoritatile au ighitit fara sughituri propunerile afaceristilor alcoolului. Doar cind cele doua patronate, Garant si Romferment, au sarit unul la gitul altuia, au aparut controverse. Pina atunci, nici Ministerul Finantelor, nici itreg cabinetul n-au spus nici „pis” i fata propunerilor servite la sfirsit de mandat.
Una la mina: Ordonanta cu monopolul (nr. 181/2000) a fost propusa si redactata de cele doua patronate; doi la mina: reprezentantii Garant si Romferment se plimba prin Ministerul Finantelor ca la ei la firma, lucrind intens la Normele de aplicare. in ultimele zile, si seful de la Garant, Romulus Dascalu, si vicepresedintele Romferment, Radu Morariu, erau de gasit mai degraba i institutia condusa de Remes decit la propriile sedii, la distilerii.
Altadata contestatar vehement al monopolului, sistemul a fost impus de Remes, chipurile, cu forta. De fapt, ministrul facea un ultim favor patronatelor din alcool, iainte de a pierde mandatul. De semnat, a semnat, i febra alegerilor, isusi premierul-candidat Isarescu.
Toate partidele care se vad citusi de putin i sondaje le-au facut favoruri fabricantilor de spirt. Fratii Micula, cunoscutii cirmaci ai imperiului Scandic Distilleries, European si Rieni Drinks, i fata carora nu cricnesc autoritatile locale, au parteneri de icredere plasati pe locuri eligibile i mai multe judete.
Unul dintre oamenii-cheie este Romulus Dascalu, presedintele patronatului Garant si sef al mai multor fabricute pe platforma Micula-Bihor. El candideaza cap de lista ApR pentru Camera Deputatilor, la Bihor.
La sefia celuilalt patronat, dar uniti i scopuri si lipsa de scrupule, se afla presedintele Romferment, Gheorghe Florea. Patron de vita noua, Florea si-a procurat de la FPS fabrica de alcool Moldo Production si, prin intermediul ei, societatea de bere Fulger Bragadiru. Anu’ trecut, Florea si-a tras si club de fotbal, punind mina pe Rocar. Clubul il costa o gramada de bani, da’si scoate pirleala.
Fabricile au trait si ele foarte bine cu reesalonarile de la Finante. in vara aveau accize neplatite, da’ vinzarea la produs a mers iainte, cu pretul ca si cum taxele n-ar exista. Cu garantiile bancare se rezolva, prin bunavointa Bancii Unirea, cunoscuta ca fiind condusa de oameni apropiati ai PDSR. Banca Unirea are expunerea cea mai mare pe clientul Moldo Production, conform BNR.
Vicepresedintele Romferment, Radu Morariu, e coleg de conventie cu Decebal Remes. Morariu a candidat din partea UFD la localele bucurestene, pentru Primaria sectorului cinci. Campania l-a costat pe directorul fabricii Bere Bauturi Popesti Leordeni, Radu Morariu, numai 25 milioane lei, dupa cum vrea sa ne faca sa credem: „Campania pentru primar la sectorul 5 am purtat-o cu banii mei. si m-a costat vreo 25 de milioane lei”, spune Morariu. „Pentru generale ati contribuit?”, am itrebat. „Nu. De data asta, n-am de ce sa contribui, pentru ca PNTCD si-a pus i frunte oamenii proprii. Pe-ai nostri i-a pus mai pe la coada”, explica reprezentantul Bere Bauturi Popesti Leordeni si al UFD.
smecheria-i simpla: producatorul, miluit de Finante cu autorizatie, va vinde alcoolul nu fabricantului de bauturi ca pina acum, ci statului. Adica unui cumparator sigur, aspirator de cantitati industriale si platitor serios.
„A