Un număr de şase persoane au fost arestate în regiunea Moscova fiind bănuite că au produs brânză în valoare de două miliarde de ruble (30 milioane de dolari) pe baza unei cantităţi de 470 de kilograme de cheag provenit din Occident. Cheagul este un coagulant natural al laptelui, esenţial în producerea brânzeturilor. Ulterior acestor brânzeturi li se adăuga o etichetă falsă şi erau vândute drept produse europene de lux în magazinele din Moscova şi Sankt Petersburg. Suspecţii riscă până la zece ani de închisoare pentru fraudă, a precizat poliţia rusă. 

Arestările fac parte dintr-o campanie a autorităţilor ruse de a întări interdicţia importurilor de produse agricole occidentale. Începând din luna august 2014, Rusia interzice importul de produse alimentare din ţările care au introdus sancţiuni pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina, interdicţie care afectează în special sectorul agricol european. 

În ultimele săptămâni, Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselkhoznadzor) a început să distrugă mai multe tone de produse alimentare de contrabandă, strivind sau incendiind tone de fructe şi legume confiscate la frontieră dar şi din magazine. Imaginile televizate cu buldozerele care strivesc brânzeturi, piersici sau nectarine au provocat un val de protest în Rusia, o ţară traumatizată de foametea şi privaţiunile din secolul XX, mai multe persoane semnând o petiţie prin care cer guvernului să doneze aceste alimente persoanelor sărace.

AGERPRES