Informatia a fost oferita in premiera la recentul Forum anual al asiguratorilor (FIAR), de catre directorul general adjunct al Interamerican, Viorel Vasilascu.
Un lucru trebuie insa precizat de la inceput. Standardizarea politelor nu inseamna faptul ca societatile de asigurari vor oferi de acum incolo clientilor unul si acelasi tip de contract de asigurare. Confuzia, des intalnita atat in tabara asiguratorilor, cat si la nivelul altor factori de decizie a constituit de altfel motivul principal pentru care aceasta masura nu s-a putut aplica pana acum. Standardizarea politelor se va aplica doar la nivelul conditiilor generale de asigurare, acestea devenind identice ca acoperire si ca pret pentru toate companiile. Pornind de la aceasta baza, fiecare firma de asigurari va putea oferi in plus clientilor, prin conditii speciale anexate la cele generale, posibilitatea acoperirii unor riscuri necuprinse in polita standard. Conditiile speciale vor diferentia astfel ofertele companiilor, dand in acelasi timp posibilitatea asiguratilor sa compare politele si sa aleaga cel mai bun raport dintre prima platita si riscurile acoperite. Standardizarea mai are un obiectiv. „Dorim sa familiarizam clientii cu niste termeni generali necesari si aceeasi in toate politele. Pana acum, acest lucru nu a fost posibil”, declara Viorel Vasilascu, care alaturi de directorul Omniasig, Bogdan Tudor, s-a ocupat de acest proiect.
Pe de alta parte, multe din firmele de asigurari nu agreeaza ideea standardizarii politelor. Motivul nu e greu de ghicit. Din dorinta de a castiga clienti, acestea reduc acum cotatiile de prima sub limita acoperirii riscului. „Criteriul de baza dupa care clientii opteaza pentru o societate sau alta este acum pretul. Ceea ce nu se stie este faptul ca in spatele pretului stau conditii de asigurare total diferite”, spune Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz Tiriac Asigurari.
Cutremurul este un risc special
Avand un pret unic la nivelul conditiilor generale, politele standardizate vor elimina astfel, in mare masura, concurenta neloiala dintre companiile de pe piata. Reducerea cotatiilor sub limita acoperirii riscului nu va mai fi posibila, iar asiguratii vor putea negocia cu companiile conditiile financiare ale unor acoperiri suplimentare. Pentru moment, singurii care s-au declarat de acord cu standardizarea politelor sunt membrii UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare). „Dupa multe negocieri, am ajuns la un model de polita standard pentru locuinte, general acceptat de membrii Uniunii, urmand ca in scurt timp sa redactam conditiile contractuale. Cel mai tarziu in toamna speram ca polita sa devina operationala. Dupa standardizarea contractelor pentru locuinte va urma cea a contractelor auto CASCO”, declara Viorel Vasilascu.
Cateva precizari se impun. Standardizarea se va aplica pentru moment doar pentru politele destinate peroanelor fizice, nu si celor pentru persoane juridice. Prin conditiile generale vor fi acoperite riscurile de incendiu, explozie, trasnet, si caderi de corpuri (polita flexa), in timp ce celelalte riscuri (cutremur, inundatii, furt, vandalism etc.) se vor negocia separat in cadrul conditiilor speciale. Ce se va intampla insa cu companiile de asigurari care nu sunt de acord sa adere la acest proiect? „Vom desfasura o campanie de presa prin intermediul UNSAR, pe ideea ca societatile care nu vor sa adopte polita standard au ceva de ascuns. Este, de altfel, purul adevar. Mai devreme sau mai tarziu, intreaga piata va trebui sa fie de acord cu aceasta masura, pentru ca alta cale nu exista”, spune presedintele UNSAR, Cristian Constantinescu.
Politele standardizate nu sunt o inventie pur romaneasca. In tarile cu traditie in domeniul asigurarilor, standardizarea se aplica de multa vreme la aproape toate tipurile de asigurari.