Potrivit calculelor făcute de ministrul de Finanţe Ghoerghe Pogea, prin aplicarea scutirii de la plata a impozitului pe profitul reinvestit, bugetul statului va fi văduvit de 140 milioane lei. Calculul a fost făcut pentru un an calendaristic.

Bineînţeles, ministrul prezintă informaţia ambalată în mod negativ, deoarece bugetul pe care îl păstoreşte are de pierdut nişte bani. Pe fond, ştirea nu este una negativă pentru mediul privat, care chiar produce aceşti bani colectaţi, până mai ieri, la buget. În fapt, vestea este chiar una bună, deoarece statul lasă economiei 140 milioane lei, semnal ce poate fi interpretat drept un accent de relaxare fiscală.

Concret, declaraţia ministrului Pogea a fost următoarea: „Legat de neimpozitarea profitului reinvestit, din discuţiile cu FMI, impactul negativ pe venituri va fi de 140 de milioane de lei”.

El a mai adăugat că neimpozitarea va fi aplicabilă din trimestrul al patrulea al acestui an, până la finele lui 2010. Suma de 140 milioane lei a reieşit ca urmare a evaluării impactului acestei decizii pentru un an întreg.