Alina Gorghiu a luat cuvântul pentru grupul parlamentar PNL, după ce grupul PSD nu a vrut să uzeze de dreptul la cuvânt.

„Va fi un test de responsabulitate și maturitate politică. În urma acestui vot România trebuie să iasă dintr-o situație dificilă. Este absolut necesar să avem de astăzi un guvern legitim, ]nvestit de Parlament. Trebuie s terminăm cu incertitudinea, cu interimatul, cu provizoratul chiar și cu ping-pong-ul. Nu mă mir că PSD a fugit asrăzi din sală. Obligația partidelor este să respecte aceste proceduri. Democrația asta înseamnă să respeți mai bine țării chiar dacă nu îți convine politic. Nu voiam s-o văd zâmbind în sală fals pe doamna Dăncilă, dar mă așteptam ca PSD să respecte Parlamentul și să fie prezent la învestirea guvernului Orban. Să le fie rușine”, a spus Alina Gorghiu.

”Stimați miniștri, aveți mandat de la PNL să prezentați ceea ce găsiți în ministere. Aveți obligația de a prezenta cetățenilor fotografia la zi a ceea găsesc în ministere. Domnule Orban, aveți sprijinul total al parlamentarilor PNL, aveți foarte multă experiență politică, aveți autoritate și un parteneriat corect cu președintele României și mai aveți o mare calitate: știu că nu veți chinui limba română asemeni altor politicieni. Am garanția că nu veți spune niciodată că ”orice om îi este frică” și nici nu veți crede că acuzativul și dativul sunt niște planete îndepărtate, așa cum cred unii de la PSD.”, a mai declarat Gorghiu.

Plenul reunit al Parlamentului s-a întrunit, luni, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban.

Conform programului, premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului. Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.

Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.